Veilig Amsterdam

postcodegebied 1012

wallen

---

Nieuwe mogelijkheden in postcodegebied 1012

7 april 2011

Op 5 april is een nota met nieuw beleid voor het postcodegebied 1012 vrijgegeven voor inspraak. De nota schept nieuwe mogelijkheden voor gewenste ontwikkelingen en helpt bij het tegengaan van ongewenste functies in het postcodegebied 1012. Het beleid zal worden verwerkt in het nieuwe bestemmingsplan voor het gehele 1012-gebied.

Het nieuwe beleid is een vertaling van de Strategienota voor project 1012. Doel van het project is criminaliteit en criminogene functies tegen te gaan en de kwaliteit in het oude stadshart van Amsterdam te verbeteren.

Met het nieuwe beleid ontstaan op een aantal locaties mogelijkheden voor nieuwe vestigingen en uitbreiding van cafés en restaurants, bijvoorbeeld op het Oudekerksplein, het Beursplein en aan de "Rode Loper". Winkels worden op verschillende locaties mogelijk op verdiepingen. Bijkomend voordeel is dat hierdoor het creëren van woningen op de hoger gelegen verdiepingen rendabel wordt en dat het gehele pand kan worden gebruikt. In werkpanden met een oppervlak groter dan 1.000 m2 worden woningen onder voorwaarden mogelijk. Om de fietsparkeerproblematiek tegen te gaan worden inpandige fietsenstallingen overal mogelijk, behalve in de echte winkelstraten. Verder wordt het mogelijk om panden in uitzonderingsgevallen samen te voegen.

Nieuwe vestiging van ongewenste functies in het 1012 gebied zoals massagesalons, minisupermarkten en souvenirwinkels is niet meer mogelijk. Wanneer één van deze bestaande functies verdwijnt mag er geen nieuwe voor in de plaats komen.

In de binnenstad zijn veel opvangvoorzieningen voor verslaafden en dak- en thuislozen. Het uitgangspunt is dat deze evenredig over de gehele stad zullen worden verdeeld. Wanneer voorzieningen verdwijnen komen er daarom geen nieuwe voor in de plaats.

De inspraakperiode loopt van 22 april tot en met 3 juni 2011. Op 12 mei wordt een inspraakbijeenkomst georganiseerd. Voor de vermindering van het aantal raambordelen wordt een apart bestemmingsplan in procedure gebracht. Hiervoor wordt in juni 2011 een inspraakbijeenkomst gehouden.
---