Algemene Onderwijsbond

07-04-2011

Functiemix op meeste scholen ingevoerd

In het basis- en voortgezet loopt de invoering redelijk vlot. Driekwart van de scholen heeft de plannen rond. In het mbo en hbo gaat het moeizamer. Het Onderwijsblad maakte een tussenstand op.

In 2007 kwamen honderden miljoenen vrij voor verbetering van de salarissen in het onderwijs. Maar dat vereiste wel van schoolbesturen dat ze werk maakten van het bevorderen van de doorstroom naar hogere salarisschalen. Afgelopen najaar hield de AOb een actie. Alle besturen die op basis van de cijfers nog onvoldoende hadden gedaan, kregen een brief. Kloppen de cijfers, wanneer gaat u wel plannen maken voor de doorstroom naar hogere salarissen, heeft u hulp nodig?

Nu komt het erop aan en de AOb roept medezeggenschapsraden dan ook op extra kritisch naar de formatieplannen te kijken die deze maanden loskomen. Hebben de besturen hun doelstelling gehaald? Gaan er genoeg mensen door naar LB, LC of LD? Want de afspraken zijn simpel: scholen die niet de doelstellingen halen, krijgen geen geld voor de tweede tranche die voor een nog grotere groep leraren betekent dat ze een beter salarisperspectief krijgen.

Samen met de rayonbestuurders en de sectorbestuurders maakt de AOb een tussenstand op. Harde cijfers van de werkgevers laten op zich wachten, de overheidswebsite www.functiemix.nl is al maanden niet ververst. Maar ervaringen van de rayonbestuurders zeggen dat zo'n driekwart van de scholen hun zaken voor elkaar hebben, ongeveer 10 procent moeizaam loopt en nog eens 10 procent heeft vrijwel niets gedaan. Die scholen gaat de AOb alsnog aanspreken op hun risicovol personeelsbeleid.

Primair onderwijs
Tussen de 70 en 80 procent van de scholen heeft mensen naar LB bevorderd. Bij de scholen die dat niet hebben gedaan moet de MR er bovenop zitten dat men wel de doelstellingen gaat halen.

Voortgezet onderwijs
In het voortgezet onderwijs is het beeld overwegend positief: driekwart tot 80 procent gaat de doelstellingen halen. Hier kreeg de Randstad extra accent, omdat daar het lerarentekort het grootst was.

Middelbaar beroepsonderwijs
In iedere rapportage wordt duidelijk dat het mbo achterloopt. Op zich zijn roc's wel aan de slag gegaan. De bindingstoelage is betaald, er worden docenten naar hogere salarisschalen bevorderd. Maar te weinig.

Hoger beroepsonderwijs
Afgesproken is met de functiemix ook in schaal 13 meer mensen in te gaan zetten, topdocenten, zullen we maar zeggen maar dat gebeurt slechts mondjesmaat. Met het geld dat nu overblijft op de schaal 13-functies, kunnen de hogescholen meer mensen in schaal 12 gaan benoemen. Dat gebeurt ook, maar of alle hogescholen hun doelstellingen halen, is door het ontbreken van cijfers nog even afwachten.

Het hele artikel van het Onderwijsblad met voorbeelden van scholen die veel of weinig werk maken van de functiemix kunt u onderaan dit artikel downloaden.
Zie het origineel