Rechtbank Zwolle-Lelystad


Vreemdelingenkamer stelt prejudiciële vragen aan het Hof van Justitie in Luxemburg

Zwolle, 7 april 2011 - In de zaak van een Afghaanse moeder die voor gezinshereniging in aanmerking wil komen heeft de meervoudige kamer voor vreemdelingenzaken van de rechtbank in Den Haag, nevenzittingsplaats Zwolle, besloten prejudiciële vragen te stellen aan het Hof van Justitie in Luxemburg.

De vader van het Afghaanse gezin verbleef al langer in Nederland en de acht kinderen, waarvan zeven minderjarig, zijn in augustus 2009 naar Nederland gekomen. De IND stelt dat de moeder van het gezin niet naar Nederland mag komen zolang zij het basisexamen inburgering buitenland niet met goed gevolg heeft afgelegd.

Voordat de vreemdelingenkamer kan beoordelen of de IND op inhoudelijke gronden de komst van de Afghaanse vrouw naar Nederland mag weigeren, zien de rechters zich voor de vraag gesteld of de nationale regelgeving op dit punt verenigbaar is met de Gezinsherenigingsrichtlijn. Ter beantwoording hiervan heeft de vreemdelingenkamer in het vonnis vragen voor het Hof van Justitie geformuleerd. Op basis van de verkregen antwoorden zal de vreemdelingenkamer op enig moment een definitief oordeel uitspreken.

De procedure bij het Hof van Justitie neemt over het algemeen enkele maanden tot een paar jaar in beslag.

LJ Nummer

BQ0453

Zie het origineel
Bron: Rechtbank Zwolle-Lelystad Datum actualiteit: 7 april 2011