Provincie Overijssel

Kavelruil Broekland-Velner afgerond

7 april 2011

Gedeputeerde prijst voorzitter LTO Salland voor zijn inspanningen

Met lovende woorden, een atlas van Overijssel, een grote bos bloemen en Overijsselse wijn bedankte gedeputeerde Piet Jansen Gerrit Tuten, voorzitter van LTO Salland, voor zijn inzet voor de boeren en het landelijk gebied in Salland. Jansen deed dat tijdens de afsluitende bijeenkomst van het kavelruilproject Broekland-Velner, waar Tuten als voorzitter van de kavelruilcommissie een actieve rol speelde.

Succesvolle kavelruil: 175 hectare geruild van 55 eigenaren

Het gebied Broekland-Velner telt 120 grondeigenaren met meer dan 4 ha grond. Ze zijn drie jaar geleden allemaal, toen het vrijwillige kavelruilproject begon, uitgenodigd om daaraan deel te nemen. Een van de doelstellingen van het project was om meer koeien in de wei te krijgen.

Uiteindelijk is er ruim 175 ha grond van eigenaar veranderd in het gebied dat wordt begrensd door de N35, de N348 en de gemeentegrens tussen Raalte en Olst-Wijhe. Veel huiskavels konden worden vergroot wat boeren extra mogelijkheden bood om hun koeien de wei in te sturen. Grotere kavels leiden bovendien tot lagere bewerkingskosten en minder landbouwverkeer. Er is door deze kavelruiling maar liefst 35 hectare gemiddeld 7 km dichter bij huis komen te liggen.

Eind vorig jaar is besloten toe te werken naar een afronding van het kavelruilproject. Tot op het laatst vonden er ruilingen plaats. Waterschap Groot Salland kreeg ook 20 hectare grond toebedeeld voor waterberging en aanpassing van sloten en weteringen.

200% inzet

Eerder al verrichtte Gerrit Tuten volgens de gedeputeerde goed werk in de kavelruil Luttenberg-Mariënheem. Daarbij werkte hij nauw samen met zijn rechterhand en secretaris Rudi Freriks en de gebiedscoördinator van de gemeente Raalte.

Kavelruilcommissie

Piet Jansen prees de LTO-voorman vanwege zijn inspirerende en doortastende samenwerking met gemeenten, provincie en gebiedsmakelaars van de gemeenten Raalte, Deventer en Olst-Wijhe. Hij noemde Tuten én LTO Salland een voorbeeld en inspiratie voor velen: "Door zijn enorme inzet op het gebied van de kavelruil weet Gerrit Tuten samen met de grondeigenaren kavels op de juiste plek te krijgen en bijna spelenderwijs natuur en waterdoelen te realiseren."

Ook Rudi Freriks kreeg lof toegezwaaid. Mede namens de provincie sprak wethouder Wout Wagemans van de gemeente Raalte zijn waardering uit voor het werk van secretaris Freriks. Die kondigde onlangs zijn afscheid aan.