Rechtbank Utrecht


Rechtbank gewraakt na afwijzing verzoeken verdediging Lottozaak

7 april - De rechtbank in Utrecht heeft de verzoeken van de advocaten van twee mannen, die onder meer worden verdacht van het organiseren van een illegale lotto afgewezen. Er worden geen documenten uit de voorfase van het onderzoek toegevoegd aan het strafdossier. Ook zullen er geen extra getuigen worden gehoord. De beslissing van de rechtbank was voor vijf verdachten reden om de rechtbank te wraken.

De behandeling van die zaken ligt nu stil, totdat de wrakingskamer van de rechtbank beslist heeft over de wrakingsverzoeken. Het is nog niet bekend wanneer de wrakingskamer bijeen zal komen.

De verdediging wilde een aantal documenten uit de voorfase van het onderzoek aan het strafdossier toevoegen, omdat er mogelijk ontlastende informatie in zou staan. Daarnaast zou het duidelijkheid kunnen verschaffen over de vraag of er al in de voorfase door de politie opsporingsmiddelen zijn gebruikt.

De rechter stelde dat het uitgangspunt moet zijn dat de rechtbank in het eindonderzoek in staat zal moeten zijn de rechtmatigheid van het onderzoek te toetsen en zich een oordeel moet kunnen vormen over de betrouwbaarheid van de resultaten van het onderzoek.

De enkele stelling van de verdediging dat een document uit de voorfase van het onderzoek misschien informatie bevat die van belang kan zijn, is onvoldoende om aanspraak te maken op een afschrift van dit document, oordeelde de rechtbank. De rechtbank achtte het verder vooralsnog niet aannemelijk dat zich in de fase voorafgaande aan de opsporing of in het opsporingsonderzoek tot het moment waarop de twee als verdachten zijn aangemerkt, op stelselmatige wijze informatie is ingewonnen. Voor zover er informatie is ingewonnen door onderzoek in de politieregisters en in openbare bronnen, gaat het om een lichte inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van de verdachten.

De verdediging wilde verder de officier van justitie en een aantal politiemedewerkers horen over de vraag of er opsporingsmethoden zijn gebruikt zonder wettelijke grondslag, maar ook die verzoeken wees de rechtbank af.

Bron: Rechtbank Utrecht Datum actualiteit: 7 april 2011