CDA


Bruins Slot: Zorgen over zeggenschap Europese rechters donderdag 7 april 2011

Het voorstel van de Europese Unie om uitspraken van rechters in alle EU-landen geldig te maken, heeft tot discussie in de Tweede kamer geleid. CDA-kamerlid Hanke Bruins Slot heeft minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) opgedragen niet zonder toestemming van de Kamer een standpunt in Brussel in te nemen. Zij wil dat er een veiligheidsklep blijft, zodat uitspraken van rechters uit andere Europese landen niet zomaar gevolgen kunnen hebben voor Nederlandse bedrijven.

Het Europese voorstel heeft alleen betrekking op civielrechtelijke uitspraken. Als bijvoorbeeld een Bulgaarse rechter een Nederlands bedrijf veroordeelt tot het betalen van een schadevergoeding, komt daar straks geen Nederlandse rechter meer aan te pas. Het Nederlandse bedrijf zou in dat geval zomaar de gerechtsdeurwaarder langs kunnen krijgen. De mogelijkheid die Nederlandse rechters nu nog hebben om buitenlandse vonnissen al dan niet te erkennen, wordt geschrapt. Bruins Slot heeft aangegeven dat Europa deze veiligheidstoets niet zomaar kan schrappen. âTot nu toe ontbreekt in het Europese voorstel de onderbouwing om die veiligheidstoets af te schaffenâ, zegt Bruins Slot. âHet CDA heeft minister Opstelten huiswerk meegegeven: zoek dit héél goed uit voordat je ermee instemt.â

Minister Opstelten heeft inmiddels aangegeven de vrees van het CDA serieus te nemen. Hij zegde toe âschouder aan schouder, zij aan zij en hand in handâ met de Tweede Kamer op te trekken bij de behandeling van dit Europese plan.