Gemeente Zoetermeer

Bedrijfsleven spreekt van geslaagde handelsmissie

`Een zeer geslaagde missie' aldus Mathieu Souren, voorzitter van de Raad voor Ondernemend Zoetermeer (RVOZ). Souren leidde samen met de gemeente van 27 maart tot 4 april een handelsmissie naar Xiamen in China, waaraan een zestiental bedrijven deelnam.

De voorbereidingen vanuit de gemeente met de collega's in Xiamen, de WFIA (West Holland Foreign Investment Agency) en NFIA (overkoepelende organisatie), en enkele andere Chinese relaties heeft een groot aantal potentiële zakelijke contacten opgeleverd. Op dit moment hebben de bedrijven samen een kleine 50 serieuze contacten gelegd die de komende periode worden verdiept. Enkele bedrijven bedrijven zijn al concreet handelsbetrekkingen aangegaan.

Nieuwe samenwerkingsonderwerpen
Met de ondertekening van een `Memorandum of Understanding' tussen de RVOZ en de CCPIT Xiamen (China Council for Promotion of International Trade) is een verdere samenwerking tussen beide organisaties bezegeld. Voor de gemeente heeft de missie, naast een aantal mogelijke nieuwe bedrijfsvestigingen in Zoetermeer, vooral ook enkele nieuwe samenwerkingsonderwerpen met de stad Xiamen opgeleverd. Op cultureel gebied, onderwijs, sport en leisure/ toerisme zijn verschillende afspraken gemaakt over projecten van samenwerking en uitwisseling. Zo is met de Xiamen University afgesproken dat als vervolg op de band tussen de Zoetermeerse Academie voor ICT en de Xiamen Software School een samenwerking en stage-uitwisseling met Zoetermeerse IT bedrijven wordt uitgewerkt.

MBA opleiding
Ook wordt een samenwerking bevorderd vanuit de MBA opleiding op de universiteit van Xiamen met de MBA opleiding van de Haagse hogeschool. Met het Xiamen Sports bureau en het Xiamen Table Tennis Centre is gesproken over uitwisseling met de Zoetermeerse Taverzo.