Openbaar Ministerie

OM eist gevangenisstraffen tegen verdachten van overvallen op C1000

7 april 2011 - Arrondissementsparket Den Haag

De officier van justitie in Den Haag heeft vandaag tegen vier verdachten van een gewapende overval op een supermarkt in Den Haag gevangenisstraffen geëist. De verdachten komen allemaal uit Den Haag en zijn 19, 16, 17 en 19 jaar oud. Het OM eiste tegen de 19-jarige verdachte die wordt verdacht van betrokkenheid bij twee overvallen de langste gevangenisstraf, vijf jaar en drie maanden. De andere 19-jarige verdachte hoorde drie jaar en tien maanden tegen zich eisen. Beide minderjarige verdachten krijgen als het aan de officier van justitie ligt jeugddetentie van vijftien maanden waarvan drie maanden voorwaardelijk.

De verdachten hebben volgens het OM in wisselende samenstellingen op 19 juni en 4 september 2010 de C1000 Heeswijkplein in Den Haag overvallen. De officier van justitie verdenkt één van de 19-jarige verdachten ervan dat hij beide overvallen heeft gepleegd. De strafeis tegen hem is daarom het hoogste. De overval op 19 juni heeft hij volgens het OM gepleegd met de 17-jarige verdachte en de andere 19-jarige verdachte. De gewapende overval op 4 september heeft hij volgens de officier van justitie samen met de 16-jarige verdachte gepleegd.

Overval op 19 juni
Op 19 juni vorig jaar drongen drie overvallers om kwart over zeven 's ochtends de supermarkt binnen. Zij bedreigden het aanwezige personeel met een op een vuurwapen gelijkend voorwerp en een mes en sloegen een van de personeelsleden. Het drietal weet er met een buit van ruim 10.000 euro en strippenkaarten vandoor te gaan. Getuigen zagen de overvallers wegrennen en zien ook hoe een van hen iets in een tuin gooit. Een speurhond van de politie vindt vervolgens een C1000 tas met daarin een geldlade. Verderop wordt een wapen gevonden. Van de overvallers ontbreekt dan nog ieder spoor. Dat verandert als de politie enige tijd later de melding krijgt dat er drie mannen aan het zoeken zijn in de bosjes waar de bewuste tas door de speurhond is gevonden. Ter plaatse wordt een van de twee 19-jarige verdachten aangehouden.

Overval op 4 september
Bij de overval op de C1000 op 4 september 2010 gingen de twee overvallers op dezelfde wijze te werk. Opnieuw drongen ze iets na zeven uur 's ochtends onder bedreiging van een mes en een op een vuurwapen gelijkend voorwerp naar binnen en bedreigden zij het personeel. Zij dwongen het personeel om de kluis leeg te halen en hun mobiele telefoons af te staan. Dit keer bedroeg de buit bijna 22.000 euro. Via een gebruiker van een bij de overval weggenomen telefoon kwam de politie op het spoor van de 16-jarige verdachte. Deze is in oktober 2010 aangehouden.

De politie riep bij het opsporingsonderzoek de hulp in van het publiek. Op 7 december toonde het regionale opsporingsprogramma Team West beelden van de overvallers. Ook in kranten werd er veel aandacht aan de gewapende overvallen besteed. Vervolgens weet de politie de resterende twee verdachten aan te houden.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.