Politiebond ACP

Geweldgebruik politie nader onderzocht

De Politieacademie en het Centrum voor Politie- en Veiligheidswetenschappen VU zijn bezig met de afronding van het onderzoek `Veilig politiewerk'. Dit onderzoek richt zich op de balans tussen ingetogen en doortastend politieoptreden. Om een goed beeld te krijgen, kunnen de ervaringen van politiemensen uit de praktijk niet ontbreken. Daarom vraagt de ACP haar leden om, als onderdeel van het onderzoek, een vragenlijst in te vullen.

De ACP kwam twee jaar geleden met het initiatief voor een onderzoek naar geweldgebruik tegen en door politiemensen. Het probleem van agressie en geweld van burgers tegen de politie lijkt immers niet kleiner te worden. Het lijkt er zelfs op dat het aantal agenten dat gewond raakt door geweldservaringen tijdens de uitvoering van het werk nog altijd groeit. Hierdoor ontstaan twijfels over onder meer het gezag van de politie. Het onderzoek is er dan ook mede op gericht om de geloofwaardigheid en legitimiteit van het overheidsoptreden te verbeteren. De enquête als onderdeel van het onderzoek richt zich op executieve politiemensen tot en met schaal 8, inclusief wijkagenten in schaal 9. Centraal staat de vraag hoe politiemensen veilig kunnen werken en hoe zij geweld(gebruik) en de nasleep daarvan ervaren.

Betrouwbaarheid

De ACP is zich ervan bewust dat veel leden niet zitten te wachten op een nieuwe enquête. Toch wil de ACP haar leden vragen om de vragenlijst in te vullen en het belang daarvan in te zien. Gerrit van de Kamp in een reactie: "De betrouwbaarheid van dit onderzoek wordt bepaald door de mate waarin de onderzoekers erin slagen de mening van de collega's op straat vast te leggen. Met ervaringen uit de praktijk ontstaat een betrouwbaar beeld."

Vragenlijst

Executieve politiemensen tot en met schaal 8, inclusief wijkagenten in schaal 9 kunnen de vragenlijst invullen via onderstaande intranetlink: kwaliteitszorg.politieacademie.politie.nl/vvpexec. Politiemensen die de vragenlijst liever niet op het werk maar thuis willen invullen, kunnen een e-mail met hun privé e-mailadres sturen naar frank.van.leeuwenonleesbaarpolitieacademieonleesbaarnl

Zij krijgen vervolgens een unieke link toegestuurd. De uitkomsten van dit onderzoek worden anoniem gerapporteerd.

---

07/04/11 16:08