Politiebond ACP

Politiebonden: `LAR is voor veiligheid en balans tussen werk en privé'

Minister Opstelten (V&J) heeft vandaag de uitkomsten van een zogenoemde quickscan naar de ATW en de Landelijke Arbeidstijdenregeling politie (LAR) toegestuurd aan de politievakbonden en Tweede Kamer. Dit onderzoek van de IOOV, dat plaatsvond in slechts 2 van de 26 korpsen, kreeg in de media veel aandacht. Een aantal leden van de Tweede Kamer heeft uitspraken gedaan dat het minder riant mag. Het beeld is ontstaan dat de politie een erg riante regeling heeft die de bedrijfsvoering van de politie behoorlijk zou belemmeren. Kortom, de rechtspositie van de politie zou op dit punt belangrijker zijn dan het politiewerk zelf. De gezamenlijke politiebonden nemen met kracht afstand van het bovenstaande beeld.

De gezamenlijke politievakbonden zijn van mening dat dit beeld ernstig tekort doet aan de inspanningen, betrokkenheid en loyaliteit van de politiemensen die zich 24 uur per dag inspannen voor de veiligheid in Nederland. De LAR is in overeenstemming tussen de minister en bonden tot stand gekomen om een veilige werkomgeving en een goede balans tussen werk en privé van politiemensen tot stand te brengen. Politiewerk is zowel fysiek als psychisch zwaar werk. Voldoende rust is dus cruciaal.

Nader onderzoek gewenst

De politiebonden hebben dit vandaag in het landelijk overleg aan de minister kenbaar gemaakt. In de aanbiedingsbrief aan de Tweede Kamer is ook aangegeven dat er nader onderzoek moet plaatsvinden en dat er wellicht bijstellingen nodig zijn om de eventuele belemmeringen weg te nemen. Ook is duidelijk dat wijziging van het arbeidstijdenregime pas mogelijk is als daarover overeenstemming is bereikt met de vakorganisaties.

Onderschrijven

De politievakbonden gaan ervan uit dat de minister vandaag (donderdag 7 april) in het Algemeen Overleg in de Tweede Kamer nogmaals duidelijk zal maken hoe hij hiernaar kijkt. De politiebonden gaan ervan uit dat de minister de opvattingen van de bonden onderschrijft. In het landelijk overleg van mei zullen de bonden nader spreken over de uitkomsten van de quickscan en de wijze waarop over dit thema verder gesproken zal worden.