Tweede Kamer der Staten Generaal

Tijdelijke commissie Lessen uit recente Arbeidsmigratie

De Tweede Kamer heeft in haar vergadering van dinsdag 15 maart 2011 ingestemd met de instelling van de Tijdelijke commissie Lessen uit recente Arbeidsmigratie. De commissie doet onderzoek naar de recente arbeidsmigratie uit Midden- en Oost-Europa.

Het doel van het onderzoek is om lessen te trekken voor toekomstige openstelling van de Nederlandse grenzen voor werknemers uit Zuidoost-Europa.

Met dit voorstel wordt uitvoering gegeven aan één van de drie voorstellen voor onderzoeken in het kader van de Toekomst- en Onderzoeksagenda 2011, welke op 7 december 2010 door de Tweede Kamer zijn aangenomen.

De Tijdelijke commissie bestaat uit de volgende leden: o Dhr. G. Koopmans (CDA, voorzitter)
o Mw. K. Arib (PvdA, ondervoorzitter)
o Mw. K. Straus (VVD)
o Dhr. I. van den Besselaar (PVV)
o Dhr. P. Ulenbelt (SP)
o Dhr. G. Schouw (D66)

Naar verwachting zal de Tijdelijke Onderzoekscommissie in september 2011 haar eindrapport aanbieden aan de Kamer. De uitkomsten en conclusies van het onderzoek dienen als voorbereiding op het debat met het kabinet over de arbeidsmarkttoegang van Bulgaren en Roemenen dat later dit jaar wordt gevoerd.

De Tijdelijke commissie Lessen uit recente Arbeidsmigratie (TC LURA) roept deskundigen, burgers en direct betrokken organisaties op om hun ervaringen met de komst van werknemers uit Midden-en Oost-Europa (onder andere Poolse werknemers) daar waar het gaat om de arbeidsmarkt en de leefbaarheid, alsmede de lessen die hieruit geleerd kunnen worden, met de commissie te delen. De leden kunnen de ingezonden reacties betrekken bij de voorbereiding van en/of inbreng bij de verdere invulling van het onderzoek. Reacties kunnen tot en met 22 april 2011 gemaild worden naar de Tijdelijke commissie: cie.lura@tweedekamer.nl.