Jeannette Noordijk: 'Tekort aan vakmensen zal enorm zijn'

Persbericht van Week van het Ambacht 2011

Week van het Ambacht trapt af in Kyocera (ADO) Stadion Den Haag

Met een geschat tekort aan 250.000 vakmensen in 2020 is een actieve promotie van de ambachtseconomie nodig. Dit bevestigt ook Jeannette Noordijk, directeur Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie van het Ministerie van Onderwijs tijdens haar voordracht op de officiële kick-off van de Week van het Ambacht in het Kyocera (ADO) Stadion in Den Haag op donderdag 7 april. Zij noemde het belang van de ambachtseconomie één van de best bewaarde geheimen van Nederland. "We moeten meer focussen op vakmanschap. De vraag naar vakmensen zal de komende jaren enorm zijn."

Ruim 250 genodigden vanuit diverse ambachtelijke sectoren, kenniscentra en brancheorganisaties beleefden een gevarieerd programma. Ook Elrie Bakker, voorzitter van het Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA) sprak passievol over het belang van de ambachtseconomie en ondersteunde haar betoog met harde cijfers: "Circa 1 miljoen vakmensen werken in de ambachtseconomie, we zijn goed voor bijna 110 miljard omzet op jaarbasis."
Maar, zei Bakker, "de vergrijzing en ontgroening hangen als een zwaard van Damocles boven ons hoofd. Kennis dreigt te verdwijnen en er is te weinig instroom." Alle hens aan dek daarom, met als kernboodschap dat het ambacht en kiezen voor een loopbaan of opleiding in het ambacht, aantrekkelijk is.

Dat er gelukkig nog jonge vakmensen zijn, bleek wel tijdens de kick-off. Femina Fransman, hoofd arbeidsmarkt en scholing bij het HBA, zette samen met gespreksleider Frits Wester enkele jonge vaktoppers in de schijnwerpers die zich onderscheiden in hun ambacht. Zoals de prijswinnende stukadoor en de ondernemende goud- en zilversmid met meestertitel die een fraaie zilveren schaal toonde. Via korte vraaggesprekjes met Jeannette Noordijk vertelden zij over hun passie.

Na een symbolische presentatie op de catwalk van tientallen ambachtelijke sectoren, verhuisde de actie naar de middenstip van het Kyocera (ADO) Stadion. Daar verrichtte Elrie Bakker, samen met André Timmermans (directeur van UWV WERKbedrijf) en Jan van de Kant (voorzitter Bedrijfschap Afbouw), de letterlijke aftrap in een symbolisch één-twee-drietje. Tegelijkertijd schoten de catwalkmodellen hun confetti-shooters af, waarmee de Week van het Ambacht officieel geopend was.

De Week van het Ambacht vindt plaats van 8 t/m 16 april met regionale events in heel Nederland. Het eerste event is op vrijdag 8 april, ook in het Kyocera (ADO) Stadion, Den Haag. Daarna volgen de regio Utrecht, Twente, Drenthe, Eindhoven en Zuid-Holland Zuid. Daar kunnen (vmbo-) scholieren en werkzoekenden terecht voor een nadere kennismaking, via beroepentesten, demonstraties, prijsvragen en andere activiteiten. En voor informatie over opleidingen en beroepsmogelijkheden in de ambachtseconomie. Bezoekers kunnen er van alles zien, doen en beleven (zie bijlage). Tijdens de week zijn er verder door het hele land activiteiten, zoals de mogelijkheid om bedrijven te bezoeken.

De 'Week van het Ambacht' is een initiatief van het HBA en UWV WERKbedrijf met Servicepunt Ambachten waarin het Bedrijfschap Afbouw participeert. Het HBA staat voor de belangen van de ondernemers en werknemers die hun brood verdienen met vakkundig handwerk. Tientallen ambachtelijke branches zijn bij het HBA aangesloten. Het Servicepunt Ambachten is een informatiepunt binnen de Werkpleinen. Zij geven voorlichting over ambachtelijke beroepen, opleidingen, ondernemerschap en werkgelegenheid.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

Links:
http://www.weekvanhetambacht.nl
Bijlage:
* bijlage persbericht kick-off week van het ambacht 2011, 7 aprildoc




Razende Robot Reporter