Gemeente Drechterland

7-4-2011
Heldendaad

Een oorkonde, bronzen medaille en cadeau voor Rob en Sjoerd

Burgemeester Rob van der Riet reikte 29 maart 2011 aan Rob en Sjoerd een oorkonde en de bronzen medaille uit voor hun heldendaad van vorig jaar. Zij redden op 17 mei 2010 een man die met zijn scootmobiel in het water terecht was gekomen. De jongens uit Wijdenes twijfelden geen moment en schoten meteen te hulp. âDit is iets om zeer trots op te zijnâ, aldus de burgemeester.

Op 17 mei 2010 rond 15.45 reed een 82-jarige bestuurder met zijn scootmobiel over de Jongeweer en raakte door een stuurfout met zijn scootmobiel in de sloot. De bestuurder kon zelf niet uit de sloot komen.

De vrienden Rob Eastall en Sjoerd Buitenhuis, beide uit Wijdenes, reden op de fiets over de Jongeweer langs de plek waar de bestuurder van de scootmobiel te water was geraakt. Ze hoorden het hulpgeroep van de bestuurder en reageerde daar direct op. Ze keerden hun fiets en gingen kijken waar het hulpgeroep vandaan kwam. Bob en Sjoerd zagen de bestuurder van de scootmobiel in het water liggen met beide armen aan de walkant. Hij lag tot aan zijn borst in het water en kon er niet zelf uitkomen.

Rob en Sjoerd probeerden de bestuurder uit het water te trekken, maar door de sterke glooiing lukte dat niet. Rob hield daarop de oude man vast en Sjoerd hield door middel van armzwaaien twee automobilisten aan. Samen met de bestuurders van de autoâs konden de beide jongens de bestuurder van de scootmobiel uit het water halen. Ze bleven bij de man totdat de ambulance en de politie arriveerden. De automobilisten zijn na de redding direct doorgereden.

De gemeente Drechterland heeft kort daarna Bob en Sjoerd bedankt voor hun heldendaad en ze verrast met een cadeaubon. Beide helden zijn ook aangemeld bij de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen. Voor hun heldendaad kregen de redders vandaag uit handen van burgemeester Van der Riet de bronzen medaille, een getuigschrift en de krantenfoto die vorig jaar werd gemaakt door het Noordhollands Dagblad.