Artsen zonder Grenzen

EU komt met nieuwe schadelijke bepalingen vrijhandelsverdrag tussen EU en India

07-04-2011

Vandaag hervatten de Europese Unie en India de onderhandelingen over een vrijhandelsverdrag (FTA). Hierin heeft de Europese Unie nieuwe bepalingen opgenomen waarmee buitenlandse farmaceutische bedrijven de Indiase overheid voor particuliere arbitragecommissies kunnen dagen over binnenlandse gezondheidsbeleidskwesties zoals waarschuwingen over het gevaar van tabak en maatregelen om medicijnprijzen te drukken. Volgens Artsen zonder Grenzen zal dit de productie van betaalbare generieke medicijnen ernstig onder druk zetten. Dit zal vooral patiënten in ontwikkelingslanden treffen.

Verkorte route

'De Europese Unie probeert een verkorte route aan te leggen waarmee bedrijven overheidsbeleid en -wetten die de toegang tot medicijnen ondersteunen, kunnen aanvechten,' aldus Tido von Schoen-Angerer, directeur van de internationale medicijnencampagne van Artsen zonder Grenzen. 'Als medische organisatie die voor haar medicijnen vooral van Indiase fabrikanten afhankelijk is, vragen wij Europese regeringen om met deze niet aflatende aanval op de toegang van mensen tot levensreddende medicijnen.'

Miljoenen aan schadevergoeding

Het zou betekenen dat Europese bedrijven de Indiase overheid voor het gerecht kan slepen als zij vinden dat hun winst, of 'investering', in het land schade dreigt op te lopen door de landelijke wetten of het beleid. Een bedrijf kan dus de Indiase overheid vervolgen als:
* die besluit de volksgezondheid te laten prevaleren boven een medicijnenpatent,

* besluit de prijzen van gepatenteerde medicijnen te reguleren
* of welke actie dan ook te ondernemen om de toegang tot betaalbare medicijnen te bevorderen.

Deze gerechtelijke procedures zouden achter gesloten deuren door particuliere arbitragecommissies uitgevoerd en de landelijke rechtbanken omzeilen. In dit soort gevallen gaat het doorgaans om miljoenen aan schadevergoedingsgelden.

Resolutie Europees parlement

Met deze bepalingen in het zogeheten 'investment chapter' van het handelsakkoord wil de

Europese Unie (EU) de bescherming van intellectueel eigendom aanzienlijk verruimen. Deze stap staat lijnrecht tegenover een resolutie die gisteren door het Europese parlement nog werd aangenomen: namelijk dat investeringsbeleid in handelsverdragen de toegang tot medicijnen niet mag schaden.

Verklaring India

Vorige week heeft de Indiase minister van Handel verklaard dat de bepaling met betrekking tot data-exclusiviteit (anderen mogen geen beroep doen op de klinische onderzoeksgegevens die door een bedrijf zijn verzameld) zou inhouden dat generieke medicijnen later op de markt komen. 'India geeft dus duidelijk aan dat data-exclusiviteit een schadelijke bepaling is, maar toch blijft de EU haar druk op de Indiase regering om de bepaling te accepteren opvoeren,' aldus Michelle Childs, hoofd beleid en pleitbezorging van de internationale medicijnencampagne van Artsen zonder Grenzen.

In tegenstrijd

'Keer op keer probeert de EU ons te overtuigen dat niets van wat zij doen de toegang tot betaalbare medicijnen in gevaar zal brengen, toch zien we telkens weer dat hun woorden Handen af e-mailactie totaal in tegenstrijd zijn met hun handelwijze. Het is hoog tijd dat de EU formeel verklaart ermee op te houden India achterna te zitten om met een verdrag akkoord te gaan waardoor generieke medicijnen niet geproduceerd kunnen worden, zelfs als een medicijn geen patent heeft,' besluit Michelle Childs. In het verdrag staan nog meer bepalingen die de toegang tot medicijnen schaden, Artsen zonder Grenzen zal de EU hierop blijven wijzen.

Doe mee met onze e-mailactie 'Handen af van onze medicijnen!' en help ons voorkomen dat miljoenen mensen de dupe worden van de Europese handelspolitiek!