Sirenetest op 7 april 2011

04/04/2011 08:44

crisiscentrum

Donderdag 7 april wordt tussen 11u45 en 13u15 de driemaandelijkse test van het elektronische sirenenet uitgevoerd door het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken. Sinds begin dit jaar worden de tests gehouden tussen 11u45 en 13u15 (ipv tussen 8u45 en 10u15). Bij noodsituaties kunnen de sirenes ingezet worden om de bevolking te waarschuwen.

Sirene-netwerk dagelijks gecontroleerd

Het sirenenetwerk wordt beheerd door Binnenlandse Zaken en telt momenteel ongeveer 540 sirenes. Het netwerk kan worden ingezet ter verwittiging van de bevolking bij noodsituaties. De sirenes zijn opgesteld rond nucleaire sites en seveso-ondernemingen met hoge drempel.

Als u een sirene hoort bij een noodsituatie, is de juiste reflex naar binnen te gaan en de aanbevelingen van de overheid te volgen. Volg daarom de berichtgeving via de media. Om te weten wat te doen bij een nucleair ongeval : http://www.nucleairrisico.be

De sirenes worden regelmatig getest om zeker te zijn dat ze werken bij een noodsituatie. Dagelijks zijn er daarom twee testen die niet hoorbaar zijn voor het menselijk gehoor. Elke eerste donderdag van het trimester is er een test waarbij een huiltoon en gesproken boodschap kan worden gehoord. Bij eerdere tests in 2010 was telkens minimum 97% van de sirenes operationeel.

De toestellen worden geactiveerd vanuit de Permanente Eenheden van de Civiele Bescherming (Liedekerke, Libramont, Ghlin, Crisnée, Jabbeke en Brasschaat).

Sirenetest

Op het ogenblik van de test wordt een alarmsignaal gegenereerd. Dit is een gemoduleerde huiltoon die na een korte onderbreking wordt herhaald. Na dit signaal klinkt uit de luidsprekers van de sirene de gesproken boodschap "Proefsignaal". U kunt de alarmsignalen beluisteren op de website www.seveso.be.

Tijdens de test duurt het alarmsignaal ongeveer 1 minuut. Bij een reële noodsituatie duurt het signaal ongeveer 3 minuten en kan het ook meermaals worden herhaald.

Wie vragen heeft over deze alarmeringstest kan terecht op het informatienummer 0800-94 113 (van 4 tot 8 april, tussen 8u30 en 16u). Er worden enquêtes gehouden bij elke test over de herkenbaarheid van de tonaliteiten en de boodschappen. Inwoners kunnen hun vaststellingen ook overmaken via alerte@ibz.fgov.be. Doven en slechthorenden kunnen zich inschrijven om een SMS te ontvangen via www.telecontact.be.

Het technische resultaat van de sirenetest is op 7 april in de loop van de namiddag beschikbaar op www.crisiscentrum.be.

In 2011 zijn er nog sirenetests op donderdag 7 juli en 6 oktober 2011.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel