Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 5 april 2011

KAMERVOORZITTERS GEVEN AFTRAP VOOR DE CAMPAGNE STILSTAAN BIJ VRIJHEID

Het Nationaal Comité 4 en 5 Mei spoort iedereen aan de vrijheid te dragen

Op 7 april 2011 lanceert het Nationaal Comité 4 en 5 mei de campagne Stilstaan bij Vrijheid op het Binnenhof in Den Haag, het centrum van de parlementaire democratie. De voorzitter van de Tweede Kamer, mevrouw Gerdi A. Verbeet en de vicevoorzitter van de Eerste Kamer, mevrouw Heleen Dupuis, nemen in de Oude zaal van de Tweede kamer de eerste exemplaren van de nieuwe fakkelspeld in ontvangst en zullen deze aanbieden aan alle Leden en personeelsleden van de Eerste en Tweede Kamer.

Bij de lancering van de campagne zullen de Kamervoorzitters met een toespraak ingaan op de bijdragen die de beide Kamers elk vanuit hun eigen perspectief leveren aan de vrijheid, zowel nationaal als wereldwijd.

Vrijheid is kostbaar, kwetsbaar en niet vanzelfsprekend. Dat besef je pas goed wanneer de vrijheid er niet meer is, zoals tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het vuur van de vrijheid kwam met de bevrijding en we houden het levend, iedereen, ieder jaar opnieuw.

Zo luidt de tekst waarmee vanaf 7 april iedereen wordt aangespoord om te laten zien dat ze herdenken en vieren belangrijk vinden.

Uit het Nationaal Vrijheidsonderzoek blijkt dat circa 80% van de Nederlanders het belangrijk vindt om jaarlijks de doden te herdenken en de vrijheid te vieren. Met de campagne Stilstaan bij Vrijheid worden mensen aangespoord om ook te laten zien dat ze dat belangrijk vinden door in de aanloop naar 4 en 5 mei en op de dagen zelf de fakkel van de vrijheid zichtbaar te dragen

In 2010 reed onder de titel Stilstaan bij Vrijheid de vrijheidstrein door het land. Bij die campagne werden reizigers verrast met informatie over vrijheid wereldwijd. Deze campagne werd gelanceerd door Prins Willem Alexander. Dit jaar staat de werkplek centraal en worden werkgevers - profit en non profit - uitgenodigd hun werknemers stil te laten staan bij de vrijheid. Bedrijven die mee willen doen, kunnen zich aanmelden via de website www.4en5mei.nl. De medewerkers van de bedrijven ontvangen gedurende vier weken, voorafgaand aan 4 en 5 mei, dagelijks via e-mail, twitter, facebook of hyves historische en actuele berichten over bevrijding en vrijheid. Hiervoor moeten zij zich wel aanmelden op de website www.stilstaanbijvrijheid.nl. De campagne Stilstaan bij Vrijheid zal de komende jaren gecontinueerd worden.

Noot voor de redactie,