Woningcorporatie Ymere

Activiteitencentrum De Hood in Reimerswaalbuurt opent haar deuren

6-4-2011

Activiteitencentrum in Amsterdam Nieuw-West wil kansen voor jongeren en leefbaarheid in de buurt vergroten.

Dinsdag 5 april 2011 is op de hoek Osdorper Ban en de Reimerswaalstraat in Nieuw-West het nieuwe Activiteitencentrum De Hood feestelijk geopend. In de Reimerswaalbuurt is met het Activiteitencentrum een plek gerealiseerd waar jongeren en andere buurtbewoners activiteiten kunnen ondernemen en hun talenten kunnen ontwikkelen. Het Activiteitencentrum is ontwikkeld door Vof De Stadstuinen (Bouwfonds en Ymere) en gefinancierd door Ymere.

Het resultaat
Activiteitencentrum De Hood is een paviljoenachtig, rechthoekig gebouw van 15 x 8,5 meter met een bijna doorzichtige, rondom beglaasde benedenverdieping. Daar bovenop staat een grijs geschilderde gesloten opbouw waar het Activiteitencentrum zich bevindt.

Het ontwerp
De combinatie van een doorzichtige en een gesloten laag kan worden uitgelegd als het antwoord van de architecten - het Rotterdamse bureau Kempe Thill - op de tegenstrijdige wensen waaraan het ontwerp van het Activiteitencentrum moest voldoen.

De transparantie en overzichtelijkheid van de benedenverdieping was een antwoord op de vrees van omwonenden dat de komst van een jongerencentrum zou leiden tot onveiligheid op straat. De eerste verdieping biedt plaats aan een inloopruimte, een keuken, een klein kantoor en toiletten.

Met het gesloten bovenhuis werd een afgeschermd eigen domein voor de jongeren gemaakt. Op deze laag is een activiteitenruimte ondergebracht, die met een beweegbare scheidingswand in tweeën kan worden gedeeld.

De vensterloze wanden zijn geïsoleerd om geluidsoverlast tegen te gaan. Voor het toelaten van daglicht is gebruik gemaakt van daklichten.

Het doel
Met het Activiteitencentrum als spil in de wijk willen Ymere en stadsdeel Nieuw-West de kansen voor jongeren en de leefbaarheid in de buurt vergroten.

De doelgroep zijn niet probleemjongeren of hangjeugd maar juist actieve, geïnteresseerde jongeren die gebaat zijn bij een eigen plek naast de school en het gezin. In dit centrum kunnen ze straks deelnemen aan een activiteitenprogramma dat deels door henzelf is opgesteld, onder begeleiding van professionele jongerenwerkers van Combiwel.