Gemeente Achtkarspelen


PERSBERICHT

2011/JM_31
Buitenpost, 6 april 2011

Ondertekening eerste intentieovereenkomst keetbeleid

Burgemeester Tjeerd van der Zwan en de gebruikers en eigenaren van de keet op het terrein van de familie Zwaagstra in Twijzelerheide hebben de eerste intentieovereenkomst keetbeleid van de gemeente Achtkarspelen ondertekend. De officiële ondertekening vond woensdagavond 6 april plaats in de keet aan de Hillebrandsloanne in Twijzelerheide. Met de ondertekening van de intentieovereenkomst keten maken de eigenaren en gebruikers van de keet met de gemeente Achtkarspelen afspraken over het gebruik van de keet.

In de intentieovereenkomst staat onder andere dat de eigenaar verantwoordelijk is voor het gedrag van de gebruikers van de keet. Er mogen geen alcoholische dranken door jongeren onder de 16 genuttigd worden. Ook de verkoop van alcoholhoudende dranken is niet toegestaan. Sterke drank en drugs zijn verboden. Bovendien dient de keet aan een aantal eisen te voldoen op het gebied van (brand)veiligheid.

Met de ondertekening van de intentieovereenkomst keten wordt uitvoering gegeven aan het keetbeleid dat de gemeenteraad in oktober heeft vastgesteld. De gemeenteraad heeft ervoor gekozen om regels op te stellen en afspraken te maken met de eigenaren en gebruikers van keten. De gemeenteraad realiseert zich dat keten een onmiskenbare positieve functie hebben als het gaat om vrijetijdsbesteding en sociale contacten onder jongeren. Het keetbeleid is erop gericht de positieve functie van keten te behouden en de negatieve kanten tegen te gaan door duidelijke grenzen aan te geven. Op initiatief van de jongerenraad van Achtkarspelen zijn ook sluitingstijden aan het keetbeleid toegevoegd. Doordeweeks moeten keten om 0.00 uur sluiten in het weekend om 02.00 uur.

Tegen commerciële keten (keten waar alcohol wordt verkocht) wordt direct opgetreden door gemeente en politie. Commerciële keten zijn in strijd met de Drank- en horecawet, het Bouwbesluit en het bestemmingsplan.




Gemeente Achtkarspelen