Politie Flevoland

Oplichtersbende opgepakt

Slachtoffers hebben vele duizenden euros schuld

Lelystad, 07-04-2011 o Een speciaal samengesteld rechercheteam van politie Flevoland heeft de afgelopen weken vijf mannen aangehouden die verdacht worden van grootschalige oplichting, afdreiging, afpersing en het witwassen van crimineel verkregen vermogen.

De hoofdverdachte is dinsdag aangehouden en is in verzekering gesteld. Behalve de hoofdverdachte zitten er nog drie verdachten vast. Het onderzoeksteam heeft 30 aangiften onderzocht waarvan de slachtoffers dure telefoonabonnementen en financieringen afsloten. Alle aangevers, 18 en 19 jaar oud, zijn gevallen voor de mooie, aanlokkelijke verhalen en het vooruitzicht snel geld te verdienen. De verdachten zijn mannen uit Flevoland en Zuid Holland van 18, 19, 30 en 33 jaar. De Financiële Recherche Dienst ondersteunt het tactische rechercheteam voor een ontnemingsprocedure.

Mooie praatjes

De oplichters benaderden hun slachtoffers actief in het uitgaanscircuit, via-via of bestaande sociale netwerken. Er werd hen verteld dat ze eenvoudig en snel vele honderden euros contant konden verdienen door een telefoonabonnement af te sluiten. Daarvoor hoefden ze tenslotte maar 1 eurocent te pinnen bij het afsluiten van het contract. Daarna zou via een kennis van de verdachten, die bij één van de providers zou werken, het contract ongedaan worden gemaakt. Mooie praatjes die voor tenminste 30 slachtoffers voldoende was om soms op één dag acht telefoonabonnementen af te sluiten in verschillende winkels en bij verschillende providers. Na het afsluiten van de zeer dure abonnementen en het ontvangen van de kostbare gsm toestellen werden de splinternieuwe telefoontjes afgegeven aan een verdachte. In sommige gevallen kregen de slachtoffers een gedeelte van het beloofde geldbedrag contact in het handje van een van de oplichters. Die verdween vervolgens uit beeld en al snel bleek dat het contract definitief was, niets geen kennis die het contract ongedaan maakte en dus stegen de abonnementskosten gewoon door. In sommige gevallen zijn slachtoffers onder druk gezet en is er dreigende taal geuit.

Slachtoffers hebben vele duizenden euros schuld

Een aantal slachtoffers sloot behalve een aantal telefoonabonnementen ook nog een financiering af. Ook hier hadden de verdachten een prachtig en geloofwaardig verhaal voor. Alleen het slachtoffer zag niets terug van alle door de verdachte gekochte goederen bij verschillende winkels in Flevoland. Met een aantal gsms werden op grote schaal commerciële 0900 lijnen gebeld waar de verdachten ook weer voordeel uit haalden.

Zo komt het dat enkele slachtoffers meer dan 20.000, - euro schuld hebben. Onder de aangevers bevinden zich een aantal jongeren met een verstandelijke beperking.

Politie waarschuwt ouders en jongeren

Politie Flevoland waarschuwt ouders en jongeren voor deze vorm van oplichting

Met alle ellende van de slachtoffers in het achterhoofd is het goed om als ouder of verzorger specifiek van jongeren vanaf 18 jaar met hun kind over deze vorm van fraude / oplichting in gesprek te gaan. Waarschuw uw kind! Maak hem of haar ervan bewust dat gouden bergen niet bestaan en vraag of ze verdachte omstandigheden of figuren altijd melden.

Winkelpersoneel moet alerter zijn

Politie Flevoland roept winkelpersoneel op om alerter en scherper te zijn op afwijkende of verdachte abonnementsaanvragen. Veel slachtoffers hebben hun contractaanvraag niet uit vrije beweging of onder dwang afgesloten. Bij twijfel is het zeker verstandig om door te vragen en misschien een bedenktijd in te lassen.

Wat doet de politie nog meer?

Nu het rechercheonderzoek in een afrondende fase is gekomen zijn rechercheurs in gesprek gegaan met verschillende providers. Belangrijkste onderwerp in de gesprekken is om herhaling van deze oplichting en fraude in de toekomst gezamenlijk tegen te gaan.

Op dit moment hoeft een abonnementnemer in de telecomwinkel alleen zijn kredietwaardigheid aan te tonen door 1 eurocent te pinnen. Dit is voor de provider voldoende om een duur telefoonabonnement af te sluiten. De registraties van meerdere abonnementen per dag wordt niet gelijk centraal geregistreerd. Hierdoor is deze soort van fraude wel erg makkelijk wordt voor de oplichters.

Ben jezelf ook slachtoffer geworden van deze oplichtingsvorm? Meld je dan bij de recherche van District Noord via 0900-8844

Anoniem melden kan via Stichting Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. Uw informatie kan ons helpen deze criminele organisaties aan te pakken!