Politie Zeeland

|                                                                              |

Persbericht datum:
7 april 2011
|                                                                              |

Capelle krijgt dit jaar stadsmariniers
Voor aanpak woonoverlast, inzet bij snelle acties, ook regierol voor betere samenwerking

De gemeente Capelle aan den IJssel start de komende maanden met twee stadsmariniers. Deze krijgen een regisserende en sturende rol in de aanpak van onveiligheid. Ze bevorderen de samenwerking tussen alle betrokken partijen en treden zelf ook handelend op. Dit heeft het college deze week besloten. "De stadsmariniers moeten snel kunnen handelen bij situaties die uit de hand dreigen te lopen. Dat kan om een acuut probleem gaan, maar ook om een straat of buurt die dreigt af te glijden. De stadsmarinier moet door goed overleg en met interventiekracht zorgen dat het tij gekeerd wordt door de samenwerkende partijen", aldus wethouder Ans Hartnagel, wethouder integraal veiligheidsbeleid.

De stadsmariniers worden primair in gezet op goed te isoleren en urgente veiligheidsproblemen, die vragen om een andere werkwijze dan nu mogelijk is door de bestaande organisatie. Ze worden specifiek in een bepaalde buurt, wijk of straat ingezet, of grijpen in om een bepaald concreet en actueel veiligheidsthema aanpakken. Dit kan preventief zijn of juist gericht op herstel in een bepaald gebied.
Waar nodig signaleren zij knelpunten in de samenwerking. Daarbij werken ze nauw samen bij met alle veiligheidspartners, zoals politie, openbaar ministerie, gemeentelijke afdelingen, Com.Wonen en natuurlijk ook bewoners en ondernemers

Nieuwe structuur
Het profiel van de stadsmariniers wordt in overleg met de raad bepaald. Daarna vindt de werving plaats van de stadsmariniers. Dan gaan ze werken volgens een duidelijke opdracht. "Het is van het grootste belang dat hun rol helder is, voor henzelf,, maar ook voor alle andere partijen in het veiligheidsveld", legt burgemeester Frank Koen uit. "Daarom worden ze direct door de stuurgroep Veiligheid aangestuurd." De burgemeester, wethouder Hartnagel, vertegenwoordiging van de politie en anderen hebben zitting in deze stuurgroep Veiligheid.
"Dit zorgt voor een goede inbedding in de nieuwe structuur die we aan het opzetten zijn. Want we zijn natuurlijk in de volle breedte bezig met het verbeteren van de veiligheid in Capelle aan den IJssel," aldus Koen.


Keuze voor eigen stadsmariniers
"In januari hielden we een conferentie met alle veiligheidspartners over integraal veiligheidsbeleid. Een van de conclusies was de wenselijk van eigen stadsmariniers in Capelle aan den IJssel." Het fenomeen stadsmarinier is een begrip in buurstad Rotterdam, waar Capelle aan grenst. "Het is geen toeval dat wij hier kiezen voor eigen mariniers", aldus wethouder Hartnagel. "We zijn Capelle, geen Rotterdam, maar een deel van de veiligheidsproblemen van die stad spelen hier ook of kunnen hier gaan spelen. Dat willen we op alle manieren voorkomen. De inzet van stadsmariniers is een van de manieren waarop we dat doen."


Noot voor de redactie/

Politie Zeeland