Vraag naar computeronderhoud neemt spectaculair toe


Montfoort, 20110407 -- Gebeurde het twee jaar terug nog nauwelijks, tegenwoordig pleegt de particuliere computergebruiker regelmatig regulier onderhoud. Volgens brancheorganisatie ICTWaarborg leeft bij steeds meer mensen het besef dat dit zonder meer noodzakelijk is om de computer ongestoord te kunnen gebruiken. In het verleden was het onderhoud van de computer een ondergeschoven kindje bij de particulier, aldus de brancheorganisatie. De laatste jaren is die houding veranderd en wil de consument graag zekerheid. Zo is uit onderzoek van Microsoft onder 6000 consumenten is gebleken dat één op de vijf het liefst betaalde hulp inroept voor pc-onderhoud. Dat komt overeen met de ervaring van ICTWaarborg dat de vraag naar onderhoudsabonnementen bij computerwinkels en computerhulpbedrijven sterk is toegenomen.

Regulier onderhoud
"We merken dat zo'n 50% van de computers een jaar na aanschaf wordt aangeboden voor een reguliere onderhoudsbeurt in de winkel of dat hiervoor bedrijven worden ingeschakeld die hulp aan huis verlenen", zegt Sander Vale, voorzitter van ICTWaarborg. Volgens hem geen vreemde ontwikkeling, aangezien de functie en de waardering voor de computer de afgelopen jaren een verandering heeft ondergaan. "Vroeger was het in eerste instantie een aardig apparaat waar je tijdverdrijvende of leuke dingen mee kon doen. Tegenwoordig is het echter geen speelgoed meer, maar een onmisbaar hulpmiddel in de samenleving. Net als de telefoon is het communicatiemiddel nummer 1 en dan wil je niet het risico lopen dat het niet werkt."
Dit strookt met de ervaringen van DigiProfs, een organisatie voor computerhulpbedrijven. Men meent dat de trend om meer aandacht te besteden aan de goede staat van de computer mede wordt veroorzaakt door het nieuwe werken. De eigen computer wordt vaak ook voor het werk gebruikt en dan wil men verzekerd zijn van een goed werkende pc.
 
Voorkom ellende
Het is daarom noodzakelijk dat de computer schoon blijft. Dat houdt in: geen virussen en overtollige of vervuilde bestanden, een goede back-up en ook het verwijderen van stof e.d. Vale: "Wie veilig en ongestoord wil autorijden, brengt zijn auto regelmatig weg voor een onderhoudsbeurt. Datzelfde geldt voor de computer. Een onderhoudsabonnement kan veel ellende voorkomen."

Over ICTWaarborg

ICTWaarborg is dé brancheorganisatie voor bedrijven die ict-producten en ict-diensten leveren aan consumenten en/of bedrijven. Dit kan zowel in een fysieke showroom, online als op locatie. Het doel van ICTWaarborg is het behartigen van de belangen van deze bedrijven in het algemeen en in het bijzonder van haar aangesloten bedrijven. Ruim 900 zowel grote als kleine bedrijven zijn bij ICTWaarborg aangesloten om samen sterker in de markt te staan.