Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Innovatieve ideeën strijden om prijs

Genomineerden Oogfonds Innovatieprijs 2011 bekend

Utrecht, 17 maart 2011 - Een Wii-spel van Koninklijke Visio, het Tactipad-tekenbord van Tactileview en de website SkipLink.nl van Bartiméus zijn de drie kanshebbers voor de Oogfonds Innovatieprijs 2011. De prijs wordt op donderdag 7 april uitgereikt tijdens de eerste dag van de ZieZo-beurs, de grootste beurs voor mensen met een visuele beperking in Europa.

De jaarlijkse Innovatieprijs is bestemd voor het meest vernieuwende product of dienst op het gebied van blindheid en slechtziendheid. Het Oogfonds wil met de prijs de ontwikkeling van producten stimuleren die bijdragen aan volwaardige participatie van mensen met een visuele beperking in de samenleving. In totaal ontving het Oogfonds 20 inzendingen voor de Innovatieprijs. De drie genomineerden zijn:

SkipLink - Bartiméus

De website SkipLink.nl maakt internetten gemakkelijker en sneller voor mensen met een visuele beperking die een computeraanpassing gebruiken. SkipLink zorgt ervoor dat zoveel mogelijk overbodige of herhalende informatie wordt verwijderd tijdens het bezoeken van een website. Op deze wijze wordt digitale informatie snel toegankelijk. SkipLink is niet alleen bijzonder handig voor de PC, maar ook voor Android, iPhone, Google en YouTube.

Wii-spel - Koninklijke Visio

Voor de Nintendo Wii is nog geen game beschikbaar voor slechtziende, blinde én goedziende kinderen samen. De komst van 'De Ontdekker en het Mysterie van de Diamanten Scarabee ' verandert dat. De game kan door kinderen met en zonder een visuele beperking op gelijkwaardig niveau gespeeld worden. Naast het positieve effect van de mogelijkheid om samen te spelen, draagt de game bij aan de verbetering van motorische functies en lichaamscoördinatie.

TactiPad - TactileView
Op het TactiPad tekenbord kan een VIP (Visual Impaired Person) met een pen een voelbare tekening maken of iemand uit de directe omgeving kan een tekening maken voor een VIP. Tekenend uit de losse pols of met gebruik van liniaal, driehoek, gradenboog en passer, stelt het jong en oud in staat uitdrukking te geven aan hun fantasie. In combinatie met het TactileView tekenprogramma kan men van de tekening een digitaal bestand maken en deze afdrukken of als e-mail sturen naar leraar of collega.

Prijsuitreiking

De winnaar van de Innovatieprijs ontvangt een cheque van ¤2.500,- en een beeld datt vervaardigd is door kunstenares Lillian Mensing. Het geld dient direct ten vanderkrift42@kpnmail.nlgoede te komen aan blinden, slechtzienden of mensen met een oogaandoening. De prijs wordt op 7 april om 11 uur uitgereikt in Expo Houten, aansluitend op de opening van de ZieZo-beurs door de blinde golfer Ronald Boef. Alle genomineerden zijn bij de uitreiking aanwezig.

Over de ZieZo-beurs

De ZieZo-beurs vindt plaats op 7, 8 en 9 april 2011 in Expo Houten. Het is al 16 jaar dé beurs voor mensen met een visuele beperking en hun omgeving. De gratis toegankelijke beurs trekt jaarlijks ruim 10.000 bezoekers. Met de organisatie van de ZieZo-beurs zorgt het Oogfonds voor een landelijk informatie- en ontmoetingsevenement voor mensen met een visuele beperking. Kijk voor meer informatie op www.oogfonds.nl/ziezo.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht