Ingezonden persbericht


()

Lezing Daniel Bach en discussie over Strategisch Partnerschap EU en Afrika

SID NL en ISS organiseren lezing en discussie in de serie Kapuscinski lezingen, op initiatief van UNDP en de Europese Commissie.

7 april 2011, 15:00u. Den Haag

Verschillende actoren, waaronder veel bedrijven, zijn in gaan zien dat Afrika een continent is waar veel kansen liggen. Terwijl hun banden met Afrikaanse landen zijn versterkt, lijkt een strategisch partnerschap van de EU met Afrika moeilijk op gang te komen. Daniel Bach, hoogleraar en directeur van het CNRS aan de Universiteit van Bordeaux, richt zich in deze Kapuscinski lezing, die voor het eerst in Nederland plaatsvindt, op de verhoudingen tussen de EU en Afrika en hoe een stabiel en gelijkwaardig partnerschap tot stand kan komen.

Plannen voor een strategisch partnerschap zijn er wel, maar worden door gebrek aan betrokkenheid van zowel Afrikaanse als Europese landen niet of nauwelijks in praktijk gebracht. Samenwerking tussen beide continenten leunt nu grotendeels op interactie tussen de Europese Unie en de Afrikaanse Unie, wat specifieke problemen genereert door ongelijkheid in bevoegdheden en beschikbare middelen. Terwijl het Europa niet lukt om als eenheid op te treden, wordt Afrika juist gezien als één geheel, zonder acht te slaan op de grote verschillen tussen Afrikaanse landen. Daarnaast ondermijnen Europese beleidsmaatregelen, zoals het sluiten van grenzen en terugtrekken van vredesmissies, een mogelijke samenwerking. Volgens Bach is een duidelijk en geïnformeerd debat over de belangen van de betrokkenen, essentieel om de kloof tussen de verwachtingen van een strategisch partnerschap en de mogelijkheden hiervoor, te verkleinen.

Daniel Bach is hoogleraar en directeur van het CNRS (Centre National de la Recherce Scientifique) aan de Universiteit van Bordeaux. Bach heeft veel gepubliceerd over onder andere het buitenland- beleid van Nigeria en Zuid-Afrika, interacties tussen regionaliseringprocessen in Afrika en een globaliserende wereldeconomie, en over de relatie tussen Frankrijk, de EU, China en Afrika.

Een discussie, geleid door Wil Hout (ISS), vindt plaats na de lezing met Désirée Bonis (Ministerie van Buitenlandse Zaken), Sjoera Dikkers (PvdA-kamerlid), Eleonora Koeb (ECDPM) en Mark Schneiders (African Development Cooperation)



Ingezonden persbericht