Dienstenbond CNV

Nieuws

7 april 2011

Onderhandelingen cao voor het omroeppersoneel lopen vast

Deze week zijn de onderhandelingen over de cao voor het omroeppersoneel vastgelopen. De werkgever speelde open kaart en kwam al snel met een eindbod. Een eindbod dat echter te ver af ligt van de door CNV Media ingediende voorstellen. We zien dan ook geen andere mogelijkheid dan om onze achterban te gaan raadplegen: hoe nu verder?

Dat er voor de omroepen zwaar weer op komst is, is geen geheim. De vanuit de politiek opgelegde bezuinigingen zullen ongetwijfeld leiden tot een substantiële wijziging van het huidige bestel. CNV Media is echter van mening dat deze bezuinigingen niet onverkort uit de arbeidsvoorwaarden mogen worden gehaald. De Tweede Kamer heeft meermaals aangegeven dat de voorgenomen bezuinigingen niet ten koste mogen gaan van de kwaliteit - kwaliteit die door werknemers bepaald en gemaakt wordt. Daar moeten dus ook goede arbeidsvoorwaarden tegenover staan.

Natuurlijk heeft CNV Media begrip voor de financiële onzekerheden in omroepland. Daarom hebben we ingezet op een twee-jarige cao met een - gezien de huidige (oplopende) inflatie van om en nabij de 2% - bescheiden looneis van 3,75% over die twee jaar. Een ander speerpunt is onze inzet op Sociale Innovatie. Door de medewerkers te betrekken in de veranderingen die op komst zijn is een goede voorbereiding mogelijk.

Het is positief dat de werkgever dàt met ons eens is. Ook zij kiezen voor een looptijd van twee jaar en een inzet op Sociale Innovatie. Het loonbod van de werkgever is echter een struikelblok: 1% structureel over twee jaar, aangevuld met een bescheiden eenmalige uitkering (0,5% over 2011 en 1,5% over 2012). Bovendien zijn we teleurgesteld dat ook al onze andere voorstellen van tafel zijn geveegd - zelfs die voorstellen waar geen of nauwelijks geld mee is gemoeid.

Al met al zien we geen andere mogelijkheid dan om terug te gaan naar onze leden: hoe moeten we nu verder? Daartoe zullen we de komende weken, samen met onze collega vakbonden, een aantal ledenvergaderingen beleggen. De precieze data en locaties worden zo snel mogelijk bekend gemaakt. U hoort dus nog van ons!

CNV Media zet zich in voor haar leden, onder andere door goede arbeidsvoorwaarden af te spreken in een cao. En daar kunnen we uw hulp goed bij gebruiken! Immers, hoe meer leden, des te sterker wij staan. Wordt daarom vandaag nog lid van CNV Media en laat uw stem gelden!