Gemeente Goedereede


Koninklijke onderscheiding voor J.L.L. (Jan) Lokker

Op donderdag 7 april 2011 tijdens de algemene ledenvergadering van VVV-Ouddorp werd de heer Jan Lokker Koninklijk onderscheiden voor zijn vele verdiensten als 25-jarig bestuurslid van de VVV-Ouddorp en andere bestuurlijke functies die hij bekleed. De heer Lokker werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De bijbehorende versierselen werden opgespeld door burgemeester Ger van de Velde-de Wilde van Goedereede. De toespraak die de burgemeester hield, kunt u hier lezen.

Dames en heren,

Graag vraag ik even ruimte tijdens de rondvraag van uw algemene ledenvergadering om nog wat met u te delen. Het is al wat later in de avond; ik had eerst een commissievergadering en dan gauw hier naar toe! Maar goed, dan heeft u uw huishoudelijk deel in alle rust alvast kunnen afronden. Uiteraard ben ik blij dat het gelukt is om hier kunnen zijn. Improviseren hoort nu eenmaal bij een functie als de mijne.

Voor wie zich afvraagt met welk onheilsbericht ik zo nadrukkelijk het podium opeis, die wil ik gelijk geruststellen. Want ik kom eigenlijk voor iemand die het dik en dik verdient om vanavond eens nadrukkelijk in het zonnetje te worden gezet.

U hebt iemand in uw midden die al meer dan 25 jaar deel uitmaakt van het bestuur en daarnaast nog een groot aantal activiteiten onderneemt. Nu geldt ook voor bestuursleden vaak het woord `improviseren'. Maar of dat voor alle bestuursleden geldt, dat laat ik in het midden. Enig improvisatiewerk was wel aan de orde! Zeker als kort voor de geplande ledenvergadering één van de bestuursleden die toch zeker aanwezig moet zijn, een vakantie gaat plannen. Maar goed, verzetten was het devies en zodoende sta ik hier om mijn bijzondere waardering uit te spreken voor uw penningmeester, de heer Jan Lokker!

Beste heer Lokker, ik zou met u een aantal zaken willen doornemen en willen memoreren.

Vanaf 2005 - heden:
Bestuurslid stichting `t Blaeuwe Huus te Ouddorp. Stichting `t Blaeuwe Huus:
Deze stichting is in 2005 opgericht met onder andere als doel: financiële ondersteuning van de VVV Ouddorp en haar activiteiten en de ontwikkeling met betrekking tot de promotie van de Kop van Goeree. Het uitgangspunt is de conservering van het eilandelijk gezicht van de regio.

De stichting `t Blaeuwe Huus krijgt haar inkomsten uit percelen grond die in erfpacht uitgegeven zijn en waarop recreatiewoningen staan. Om dit allemaal in goede banen te leiden is er regelmatig contact met het bestuur van de stichting Het Oude Nieuwland (HON). De leden zijn eigenaars van deze recreatiewoningen.

Sociale maatschappelijke betrokkenheid:
Tijdens de regelmatige bestuursvergadering van stichting `t Blaeuwe Huus is de financiële positie en de strategie een belangrijk onderwerp van bespreking. De heer Lokker draagt hierin een zeer grote verantwoordelijkheid. Maar ook zijn sociale maatschappelijk betrokkenheid in deze regio is zeer sterk. Dit is van groot belang bij het beoordelen om financiële ondersteuning te verlenen aan andere zaken dan de VVV Ouddorp. Bij de presentatie van het boek over het 125-jarig bestaan van Koninklijke Fanfare Apollo uit Goedereede was u ook namens de stichting aanwezig voor een donatie.

De overige bestuursleden van Stichting `t Blaeuwe Huus zijn zeer erkentelijk voor de onbaatzuchtige instelling van de heer Lokker. Zij hebben een bijzonder hoge waardering voor zijn inzet. De financiële positie van de Stichting `t Blaeuwe Huus is zeer gezond, mede dankzij de vrije tijd die hij hier belangeloos aan besteed.

Van 1984 - heden:
De heer Lokker is eind 1984 toegetreden tot het bestuur van de vereniging VVV Ouddorp aan Zee. Hoewel het 25-jarige jubileum als bestuurslid van de VVV Ouddorp aan Zee reeds is gepasseerd, wordt hier pas tijdens de ledenvergadering van vanavond, door mij aandacht aan besteed.

Tijdens de ledenvergadering in 1987 is de heer Lokker gekozen tot penningmeester van het Dagelijks Bestuur van de vereniging.

Een aantal zaken waarbij de heer Lokker binnen het bestuur nadrukkelijk verantwoordelijk is:

Verhuizing naar `t Blaeuwe Huus:
De VVV had een eigen kantoor aan de Hofdijksweg. Door groei en ambitie is dat pand verlaten en kon de eeuwenoude gerestaureerde Duinboerderij `t Blaeuwe Huus worden betrokken. Als penningmeester heeft de heer Lokker de financiële verantwoordelijkheid gevoerd van deze bestuursbeslissing. Deze gehele operatie moest financieel ingebed worden in een verantwoorde exploitatie van en door de VVV.

Regionaliseringsvraagstukken:
Binnen de VVV-branche moesten, soms geforceerd, een aantal VVV's fuseren. Een roerige periode die in deze branche ook wonden heeft geslagen. VVV Ouddorp aan Zee heeft in deze periode geopereerd vanuit eigen kracht en haar zelfstandigheid behouden. Beleidsbeslissingen werden intensief besproken. De heer Lokker heeft als penningmeester daar een groot stempel op gedrukt.

Splitsing tussen onroerend goed en verenigingszaken: Van oudsher had de VVV eigendommen. Dat is heel uitzonderlijk binnen de VVV-branche. Maar bij VVV Ouddorp aan Zee is het zo. Of beter, was het zo. Het leek het bestuur van de VVV beter om een splitsing aan te brengen in de eigenlijke VVV zaken en de onroerend goed vraagstukken. Financieel een belangrijke beslissing omdat de VVV ook een recreatieterrein bezat dat inkomsten opleverde (uniek in Nederland). Zeer zorgvuldig is dit proces verlopen en positief voorgelegd aan de leden van de VVV, die er mee instemden. Dit is het moment dat de eigendommen van de VVV werden onder gebracht in een aparte stichting, 't Blaeuwe Huus.

De VVV viert haar 75-jarig jubileum:
In 2007 vierde VVV Ouddorp aan Zee haar 75-jarig jubileum. Door het treffen van enkele financiële voorzieningen maakte de heer Lokker het mogelijk dat de VVV een mooi jubileumjaar kon vieren. Een receptie met de Commissaris van de Koningin, feestelijke evenementen en een prachtig jubileumboek. Een speciaal geschreven boek over 75 jaar VVV Ouddorp aan Zee. Dit boek is door een begeleidingscommissie tot stand gekomen, waarvan de heer Lokker ook deel uitmaakte. Vanzelfsprekend heeft hij het hoofdstuk over de financiën van de VVV zelf geschreven.

Samenwerking:
Ontwikkelingen staan niet stil en zeker binnen de VVV-branche niet. In de loop van de jaren is een intensievere samenwerking tot stand gekomen met VVV Schouwen-Duiveland. Voor deze samenwerking heeft de heer Lokker collegiale ondersteuning verleend aan de in financiële problemen verkerende collega-VVV. Door deze ondersteuning en advisering is een goede band met VVV Schouwen-Duiveland ontstaan. Dit resulteerde in de zojuist genoemde intensieve samenwerking. Zo werd en wordt op een gegeven moment de directeur `gedeeld'. Dat wil zeggen dat de directeur werkt voor beide VVV-organisaties. Financieel is dit geregeld via de stichting `Noord-Zee-Land'. Ook met deze stichting, van waaruit de directeur voor de beide VVV-organisaties werkt, heeft de heer Lokker bestuurlijke bemoeienis.

1974 - heden:
Voorzitter Schaatsclub Ouddorp

Kortom, de heer Lokker heeft zich van eind 1984 tot heden zeer verdienstelijk gemaakt ten behoeve van de VVV Ouddorp aan Zee. De VVV Ouddorp aan Zee is een VVV die inmiddels ruim 78 jaar bestaat. Een zeer in de lokale maatschappij ingebedde organisatie met de bekende algemene VVV doelstellingen. De behartiging van de belangen van de leden staat hoog in het vaandel. Het ledental is relatief hoog in verhouding tot de omvang van het werkgebied. De penningmeester speelt binnen het Dagelijks Bestuur van de VVV een heel belangrijke rol.

Gelet op de lange staat van dienst voor de VVV Ouddorp aan Zee en het 25-jarig jubileum van de heer Lokker als bestuurlid van de VVV, is het heel terecht en gepast om hieraan nu de nodige aandacht te geven. In het jaar van de vrijwilliger, 2011, krijgt het mijns inziens een extra dimensie. Het is geweldig om dit in bijzijn van u, als leden, te mogen doen.

Ik ben er dan ook trots op dat ik mag melden dat op voordracht van de heer Peter Grinwis, en ondersteunt door de heer Ludovic den Hollander en de heer Joost van der Pol, kan mededelen dat het Hare Majesteit Koningin Beatrix heeft behaagd om bij besluit van 22 maart 2011 nummer 717, de heer Jan Lokker te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.