Ingezonden persbericht


Persbericht

Vraag nu een screener (film op dvd als viewingcopy) aan bij MVSP publiciteit. De makers zijn beschikbaar voor interviews

Curaçao
Een film over het collectief verzwegen verleden van de Nederlandse oud-kolonie en de invloed daarvan op de hedendaagse Curaçaose samenleving.

Een film van SARAH VOS (Campus Vught en Big Brother in het Midden Oosten) en SANDER SNOEP (First Kill)

Vanaf 17 maart (première) in Luna Blou op Curaçao
Vanaf 7 april te zien in Amsterdam (Rialto)

Geselecteerd voor IDFA Competition for Dutch Documentary 2010

Synopsis
De film duikt onder in de Hollandse gemeenschap op de voormalige Nederlandse kolonie Curaçao. De Hollanders lijken op het eerste oog weinig op te hebben met het eiland. Men ontmoet elkaar op feestjes en tijdens het golfen op de besloten resorts van Nederlandse projectontwikkelaars.

De zwarte en witte eilandbewoners op Curaçao spreken elkaar nauwelijks. Hun noodzakelijke omgang blijkt uiterst stroef en gespannen. En bovenal zwijgzaam.

Totdat een manager van de lokale Albert Heijn vestiging zijn zwarte personeel en het witte management op een cursus stuurt met als motto "Waarom wil een Antilliaan geen leiding geven?".

In de film wordt langzaam maar zeker duidelijk dat de Nederlanders nauwelijks notie blijken te hebben van hun eigen aandeel in de geschiedenis op het eiland. En al helemaal niet van de verstrekkende gevolgen daarvan op de huidige samenleving. "Curaçao" legt daarmee de onaangename kant bloot van het karakter van een handelsvolk dat altijd denkt als enige het juiste voorbeeld te geven.

De documentaire bevat ook bijzondere en onbekende archiefteksten en documenten. Deze zijn bijeengebracht door Miriam Sluis (auteur van onder meer Zoutrif en Een koloniale speeltuin). Ook selecteerde Sluis indringende romanfragmenten van Boeli van Leeuwen en Tip Marugg.

Credits
regie SARAH VOS/SANDER SNOEP
camera SANDER SNOEP
geluid CHRIS EVERTS/ KEES DE GROOT
montage SANDER SNOEP/DENISE JANZÉE
productie ZEPPERS FILM & TV
Nederland, 2010, 75 minuten

Verwachte premièredata Cinema Delicatessen:

NÖMADAK TX van Raúl de la Fuente - te zien
STAND VAN DE MAAN van Leonard Retel Helmrich - te zien STAND VAN DE STERREN van Leonard Retel Helmrich - te zien SMAKELIJK ETEN van Walther Grotenhuis - te zien
CURAÇAO van Sarah Vos en Sander Snoep - vanaf 7 april AUTUMN GOLD van Jan Tenhaven - vanaf 7 april
CLUB ZEUS van David Verbeek - vanaf 9 juni




Ingezonden persbericht