Algemene Onderwijsbond

AOb het Onderwijsblad

Utrecht, 7 april 2011

Het Onderwijsblad nr 7 van 9 april 2011

Hierbij de belangrijkste onderwerpen uit het nieuwe nummer van Het Onderwijsblad, nummer 7 van 9 april, dat aanstaande zaterdag bij de leden van de Algemene Onderwijsbond wordt bezorgd.

Coververhaal: Duitse studenten rukken op

Hogescholen in de grensstreek krijgen vaker Duitse studenten in de collegebanken. De praktijkgerichtheid van de opleidingen, de toegankelijkheid van de docenten en de moderne faciliteiten trekken ze over de streep.

Nieuws: landelijke manifestatie op 19 mei

Er wordt in de komende weken nog een aantal acties ondernomen om de coalitiepartijen ervan te overtuigen dat de 300 miljoen aan bezuinigingen in het passend onderwijs van tafel moeten. Lukt dat niet, dan wil de AOb op 19 mei een landelijke manifestatie organiseren.

Nieuws: Nutsscholen zoeken overnamepartner

Om aan faillissement te ontkomen heft de Vereniging van de Haagse Nutsscholen zich deze maand op. Nog daarvoor hoopt het bestuur een akkoord te bereiken met een of meer andere schoolbesturen die de zeven Nutsbasisscholen willen overnemen.

'Roosteraars horen erbij'

Komt een groot deel van de personeelsuitgaven in het middelbaar beroepsonderwijs terecht bij medewerkers die direct bij het onderwijs betrokken zijn? Ja, zegt de Mbo-raad. Dat wil zeggen: als je ook medewerkers op de leerlingadministratie en roosteraars meetelt.

Labeltje

Volgens minister Marja van Bijsterveldt heeft ruim 10 procent van de leerlingen in het primair onderwijs en 20 procent in het voortgezet onderwijs een labeltje. Is dat wel waar?

Stage

Meer lesuren. En vierjarige mbo-opleidingen worden met een jaar ingekort. Dat zijn de belangrijkste ingrediënten van het Actieplan mbo. Volgens een mbo-docent slaat het de plank volkomen mis.

Doorstromen

Dit jaar is een cruciaal jaar voor de salarisafspraken uit het Convenant Leerkracht. Alleen wanneer besturen hun doelstellingen halen, krijgen zij geld om nog meer docenten in een hogere schaal te plaatsen.

Samenwerkingsschool

Om krimpproblemen te ondervangen wordt de samenwerkingsschool in de wet verankerd. Maar onderwijsmensen van zowel bijzondere als openbare huize vrezen dat hun richting ondergesneeuwd zal raken.

Het volgende nummer van het Onderwijsblad verschijnt op zaterdag 23 april.

Algemene Onderwijsbond