Provincie Overijssel

Persbericht

Zwolle, 7 april 2011

Overijsselse gezinnen voeren zelf regie over hulpverleningstraject Provincie Overijssel start campagne Eigen Kracht

De provincie Overijssel start een publiekscampagne om jongeren en gezinnen aan te moedigen zelf de regie te nemen bij het oplossen van problemen. Het doel van de campagne is dat gezinnen met problemen niet langer afwachten tot hulpverleners ingrijpen, maar zelf het initiatief nemen. Tijdens de campagne wordt nauw samengewerkt met Toneelgroep Oostpool, die met een bijzondere voorstelling langs scholen in Overijssel trekt. De aftrap van de campagne is op 14 april om 11.00 uur op Scholengemeenschap Reggesteyn in Nijverdal.

Beleving centraal
In de campagne staat de beleving van de gekozen doelgroepen centraal. Op scholen, in buurthuizen en andere instellingen worden toneelvoorstellingen, fotoworkshops of gastlessen aangeboden. Tijdens de bijeenkomsten staat het gezinsleven, mogelijke problemen of dingen die juist kracht geven centraal. Ouders worden betrokken door de resultaten van de activiteiten waaraan hun kinderen meedoen op een leuke manier te presenteren.

Samenwerking Toneelgroep Oostpool
Tijdens de campagne werkt de provincie Overijssel nauw samen met toneelgroep Oostpool uit Arnhem. Komend jaar zal de voorstelling "Hoektand" van Toneelgroep Oostpool op veel Overijsselse scholen te zien zijn. De voorstelling gaat over een gezin, waarvan de kinderen hun hele leven nog niet buiten de muren van hun huis zijn geweest. Pas door het volgen van hun eigen nieuwsgierigheid, komt er een oplossing. De voorstelling staat daarmee model voor de eigen kracht die de provincie graag wil benutten in de jeugdzorg. Voor de fotoworkshop werkt de provincie samen met fotografe Sterre Delemarre. Eerdere samenwerking heeft aangetoond dat zij uitstekend in staat is kinderen te begeleiden op zoek naar datgene wat hen echt raakt.

Succesvolle aanpak
De Eigen Kracht Conferentie is een hulpverleningsmodel dat de afgelopen jaren met succes is geĂŻntroduceerd in de Overijsselse jeugdzorg. Kenmerkend voor Eigen Kracht is dat gezinnen onder begeleiding zelf hun hulpverlening regisseren, en daarbij hun naaste omgeving nauw betrekken. Hulpverleners komen pas op aanvraag van de gezinnen in beeld, met concrete adviezen of hulp en ondersteuning. De Eigen Kracht Conferentie wordt in de Overijsselse jeugdzorg standaard in elk hulpverleningstraject aangeboden. Inmiddels zijn honderden Eigen Kracht Conferenties gehouden.

Ondermeer door de ervaringen met de Overijsselse aanpak is vorige maand in de Tweede Kamer een amendement aangenomen, waarmee de Eigen Kracht aanpak wettelijk is vastgelegd. Met de campagne wil de provincie Overijssel bereiken dat gezinnen er nu zelf om gaan vragen, en dat de drempel om problemen aan te pakken lager wordt.

Uitnodiging
De provincie Overijssel en Toneelgroep Oostpool nodigen u van harte uit de aftrap van de campagne in Nijverdal bij te wonen. Tijdens de opvoering van het toneelstuk zullen gedeputeerde Ranter en wethouder Coes van de gemeente Hellendoorn aanwezig zijn. De aftrap begint om 11.00 uur en wordt gehouden op scholengemeenschap Reggesteyn, Noetselerbergweg 20 in Nijverdal. Vanaf 11.30 uur wordt de voorstelling gespeeld.