Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 7 april 2011

Vragen van de leden Heijnen en Hamer (beiden PvdA) over de rechtsbescherming van ambtenaren

aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties , Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en Sociale Zaken en Werkgelegenheid


* Heeft u kennis genomen van het artikel "Interim-ambtenaren protesteren tegen ontslag" gepubliceerd op de website inoverheid op 4 april 2011?


* Klopt het dat bij AgentschapNL medewerkers werken via een zogenaamd payrollbedrijf en dat deze de komende jaren zonder sociaal plan af zullen vloeien? Zo nee, wat klopt er niet aan deze berichtgeving


* Hoeveel mensen zijn bij de rijksoverheid in dienst door middel van een payrollbedrijf? Wat is de ontwikkeling hiervan over de afgelopen 10 jaar? Volgens welke CAO worden deze medewerkers betaald?


* Wat zijn de juridische verschillen en overeenkomsten tussen payrollbedrijven en uitzendbedrijven? Hoe wordt door de rijksoverheid de afweging gemaakt welke vorm van werkgeverschap gebruikt wordt bij het aantrekken van arbeidskrachten? Hoe wordt de rechtszekerheid van medewerkers in deze afweging betrokken?


* Deelt u de mening dat de werkgeversconstructie met behulp van payrolling de rechten van de betrokken ambtenaren onevenredig aantast ten opzichte van collega's die wel direct in dienst zijn van de overheid? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe wilt u deze aantasting van rechten wegnemen of verminderen?


* Voelt u verantwoordelijkheid voor de toekomst en de carrière van de medewerkers van AgentschapNL die als gevolg van de bezuinigingen moeten afvloeien? Zo ja, wilt u deze verantwoordelijkheid omzetten in een fatsoenlijk sociaal plan en ondersteuning bij het vinden van ander werk?

PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag