Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 7 april 2011

Vervolgvragen van het lid Bouwmeester (PvdA) over het invoeren van de wietpas

aan de minister van Veiligheid en Justitie


* Herinnert u zich de vragen van het lid Bouwmeester en uw antwoorden hierop over de mogelijkheid van gemeenten om de wietpas te weigeren? (Kamernummer 2011D17478)


* Bent u bekend met het feit dat o.a. de gemeenten Eindhoven, Tilburg, Breda, Maastricht, Venlo, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht zich hebben uitgesproken tegen het invoeren van de wietpas?


* Bent u tevens bekend met de reden waarom o.a. de gemeenten Eindhoven, Tilburg, Breda, Maastricht en Venlo de wietpas niet willen invoeren, nl dat zij bang zijn dat de overlast door illegale verkoop toeneemt en daar te weinig handhavers tegen over staat? Zo ja, bent u bereid deze gemeenten extra politiecapaciteit te geven om deze dreigende overlast in te tomen? Zo nee, waarom niet?


* Bent u tevens bekend met de reden waarom o.a. de gemeenten Amsterdam, Rotterdam en Utrecht de wietpas niet willen invoeren nl. omdat het ingezetencriterium hen verplicht alleen te leveren aan ingezetenen van de stad en niet aan gebruikers van buiten de stad? Zo ja, deelt u de mening van de gemeenteraden dat niet-ingezetenen van deze steden die in hun eigen stad of gemeente geen wiet kunnen halen, naar alle waarschijnlijkheid hun wiet kopen bij illegale verkooppunten en dat dat de overlast zal doen toenemen?


* Bent u van mening dat het ongewenst is als mensen alleen in hun eigen woonplaats naar de coffeeshop kunnen, omdat dit mensen in een woonplaats zonder coffeeshop uitsluit en naar de illegaliteit drijft?


* Wat verstaat u onder "regionaal coffeeshoptoerisme", zoals genoemd in het antwoord op vraag 3?


* Hoe gaat u het overleg met de gemeenten, dat u heeft aangekondigd in het antwoord op vraag 4 vormgeven? Bent u bereid serieus naar hun wensen (extra politiecapaciteit) en bezwaren (angst voor extra overlast na invoering van de wietpas) te luisteren en hen concreet te helpen? Zo nee, waarom niet?

PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag