Gemeente Achtkarspelen

Vraag voor het vragenhalfuur d.d. 7 april 2011

Enige tijd geleden hebben wij vragen gesteld over de terinzage liggende vergunning van de zandwinlokatie tussen Buitenpost en Drogeham. Deze lag abusievelijk in Wolvega. Na een getouwtrek van enkele maanden heeft de vergunning uiteindelijk het gemeentehuis van Achtkarspelen gevonden. Eén en ander is hersteld. De vergunning is inmiddels afgegeven hebben wij begrepen.

Wij hebben inmiddels wel een vraag over de manier waarop de afvoer van deze zandwinning plaats vindt. Ons is niet bekend dat er schepen langszij in het kanaal liggen, die gevuld worden. Er ligt, voor zover ons bekend, ook geen buis waardoor het zand met water wordt verplaatst. Wel ontvangen wij vragen/klachten van burgers die veel tractoren langs zien komen met zanddumpers o.i.d. Volgens onze informatie hebben de lokale wegen en de daar nabij gesitueerde bruggen een vrij lage asdruklimiet. In hoeverre gaat onze lokale infrastructuur ten onder aan de vele transportbewegingen die met deze zandwinlocatie moeten worden verricht?

De vragen nu zijn de volgende:


1. Is het college bekend met de huidige wijze van afvoer van het gewonnen zand?

Indien de transporten momenteel over de weg gaan;

2. Is het waar dat er in het verleden een verbod is geweest voor deze zandwinlocatie om het zand via de weg af te voeren in verband met schade aan de wegen?
3. Zo ja, waarom is men op dit verbod teruggekomen?
4. Zijn de wegen en bruggetjes in de nabijheid van de winplaats van dien aard dat vervoer over de weg de meest voor de hand liggende/gewenste is?
5. Indien transport via de weg ongewenst is, wat gaat het college dan doen, ter voorkoming van grote schade aan ons wegenstelsel en/of kunstwerken?
6. Bij wie kan Achtkarspelen (op termijn) met evt. schadeclaims inzake schade aan infrastructuur terecht?

D. Pool




Gemeente Achtkarspelen