Socialistische Partij

SP Amsterdam

Geen dure externen in Amsterdamse politietop


07-04-2011 * De SP vindt het absurd dat burgemeester Van der Laan een dure externe manager heeft aangetrokken om een aanpak van de grootste raddraaiers op te zetten. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens wil opheldering over de aanstelling van Leo Zaal die een uurloon van maar liefst 200 euro ontvangt. "Deze man verdient bijna het dubbele van de minister-president. De nieuwe aanpak van de grootste raddraaiers maakt hiermee een valse start."
Onlangs was Zaal in opspraak geraakt omdat hij in Flevoland voor 1600 euro per dag was ingehuurd als interim-manager bij het politiekorps. Op aandringen van de Tweede Kamer heeft minister Opstelten een stokje gestoken voor deze dure aanstelling. Ivens: "Volgens Opstelten moet er niet zomaar een nieuwe dure externe manager aangetrokken worden, maar eerst gekeken worden of deze kwaliteiten niet binnen het politiekorps aanwezig zijn. Ik vraag me af of dat in Amsterdam wel gedaan is."

Zaal is in eerste instantie voor slecht 20 werkdagen aangenomen om te helpen met het opzetten van de organisatie van de zogenaamde top 600-aanpak. De burgemeester overweegt echter om dit contract te verlengen. Ivens: "Ik kan me niet voorstellen dat de gemeente niemand kan vinden die dit voor minder geld doet. Dit contract moeten we niet verlengen. Geld dat bestemd is voor de politie moet ook bij de politie terecht komen en niet in de zakken van een manager."