Ingezonden persbericht


Persinformatie

Amsterdam, 7 april 2011

HEMA in Bolsward rekent als eerste af met winkeldief

Vanaf 29 maart jl. betalen betrapte winkeldieven voortaan een schadevergoeding aan gedupeerde winkeliers, die zich hebben aangemeld voor de regeling 'Afrekenen met winkeldieven' van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD). In aanwezigheid van staatsecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie ging de landelijke regeling op 29 maart jl. om 10.00 uur van start Een kleine twintig minuten later werd de eerste claim ingediend door de HEMA vestiging in Bolsward.

De bedrijfsleider in Bolsward betrapte een winkeldief, deed direct aangifte en heeft, naar nu blijkt als eerste winkelier in Nederland, een claim ingediend in het kader van de landelijke regeling. Mede door het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) in de stad Bolsward, was de bedrijfsleider (tevens voorzitter van het KVO) bekend met de HBD-regeling en voert men een actief en preventief beleid t.a.v. winkeldiefstal. HEMA is voornemens haar eigen vestigingen te registreren bij HBD en adviseert dit zeker ook aan de franchise ondernemers.

De landelijke invoering van "Afrekenen met winkeldieven. betekent dat iedere winkeldief die wordt aangehouden, naast een strafrechtelijk traject, een eis tot schadevergoeding tegemoet kan zien voor de tijd die de winkelier aan de aanhouding en afhandeling moet besteden. Deze extra "boete. bedraagt 151 euro. Het HBD helpt de winkelier met het verhalen van de schade. Daarvoor heeft het HBD de regeling "Afrekenen met winkeldieven. ontwikkeld op verzoek van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Deze landelijke regeling is een vervolg op een eerder initiatief van de Stichting Overlast Donatie (SODA) en een succesvolle proef van het HBD in samenwerking met het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Gelderland.

Gelegenheidsdief afschrikken Hendrik-Jan Kaptein, hoofd afdeling bestrijding winkelcriminaliteit bij het HBD, is enthousiast dat de landelijke invoering een feit is: "Dit betekent een forse stap vooruit in de strijd tegen winkeldiefstal. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie stelde budgetten beschikbaar aan het HBD om proefprojecten te draaien. Deze proefprojecten hebben duidelijk gemaakt dat de regeling bijzonder preventief werkt en het aantal winkeldiefstallen fors terugloopt. In een van de pilots hebben we gezien dat de derving zelfs met veertig procent omlaag ging. Van die 151 euro boete gaat kennelijk een flinke afschrikwekkende werking uit. Op zich is dat logisch omdat de meeste winkeldiefstallen niet door echte professionals gepleegd worden, maar door "gelegenheidsdieven.. Bij hen moet je de impuls wegnemen. Dat kan door goede persoonlijke aandacht voor de klanten en door duidelijk zichtbare preventie."

HBD neemt inning over Elke ondernemer in de detailhandel die gebruik wil maken van de regeling kan zich vanaf nu registeren op www.afrekenenmetwinkeldieven.nl. De inschrijver ontvangt zowel de benodigde schadeverhaalformulieren (via een eigen beschermd gedeelte op deze site) als een speciale toolkit met onder andere posters en raamstickers. Als de winkelier vervolgens een claim via de site aan het HBD doorgeeft neemt het HBD de inning van de schadevergoeding over. De dader krijgt twee maal een verzoek tot betaling en zo nodig gaat de zaak daarna naar de deurwaarder. De ondernemer betaalt voor dit alles alleen incassokosten van 25 euro per geval. Dit bedrag wordt 2 verrekend met de schadevergoeding die het HBD aan de ondernemer overmaakt, zodra de dader heeft betaald.

Noot aan de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
HEMA B.V.
Hoofd afdeling Corporate Communicatie/ Judy op het Veld NDSM-straat 10
1033 SB Amsterdam
T: 020-3114245
M: 06-11385 145
@: judy.op.het.veld@hema.nl
HEMA is opgericht in 1926 te Amsterdam en maakt deel uit van Lion Capital. HEMA heeft meer dan 500 vestigingen in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk. Het is dé winkel voor dagelijkse boodschappen. Alle artikelen zijn van het eigen HEMA merk met altijd het juiste product tegen de juiste prijs en een eigentijdse vormgeving. En voor alle artikelen geldt een "niet tevreden, geld terug. garantie.