Ingezonden persbericht


Vredestein Best of Show Techno Classica Essen 2011 Alfa Romeo is de mooiste

De Techno Classica zit er weer op. De jaarlijkse beurs in Essen vol klassieke automobielen, onderdelen, boeken en miniaturen trok in vier dagen tijd zo'n 180.000 bezoekers. Daarmee is de beurs de belangrijkste beurs wereldwijd.

Elk jaar wordt uit het enorme aanbod de mooiste auto gekozen. Dat wordt gedaan door een deskundige jury, die dit jaar bestond uit maarliefst twintig journalisten, taxateurs en autohistorici, onder leiding van Walther de Munnik. De jury kon per categorie een automobiel kiezen: de mooiste coupé, cabriolet en limousine en voor het eerst de mooiste ongerestaureerde auto. De jury had vervolgens de zware en verantwoordelijke taak om de allermooiste auto aan te wijzen, The Best Of Show, een prijs in 2008 in het leven geroepen door Vredestein.

De Alfa Romeo 8C 2300 Monza uit 1931 op de stand van de Zwitserse autohandelaar Lukas Hüni werd dit jaar door de jury uitgeroepen tot 'The Best of Show'. Voor jurylid Huib Adolfs van Apollo Vredestein was het een uitgemaakte zaak dat deze Alfa moest winnen. "Deze Alfa is zo bijzonder als je kijkt naar zijn geschiedenis, naar de staat van de auto en naar de exclusiviteit", aldus Adolfs na de prijsuitreiking.

De winnende Alfa werd door de fabriek ingezet voor races. Alfa bouwde in totaal 10 van deze grand-prix auto's. Ze werden ingezet in Italië maar ook daarbuiten. Alfa won met dit model vier jaar achtereen de 24 uur van Le Mans van 1931 tot en met 1934 en drie keer op rij schreef Alfa met de 8C 2300 de Mille Miglia op haar naam, in 1932, 1933 en 1934. De fabrieks-Alfa met chassisnummer 21111046 werd verkocht gekocht door Paul Emil Hofmann uit Milaan. Hij zette de auto eveneens met succes in voor races. Na vele eigenaren werd de auto na de Tweede Wereld-oorlog gekocht door de gebroeders Carlo en Dore Leto di Priolo. Zij wonnen met de auto vier keer de Coppa Monza. Uiteindelijk belandde de Alfa in een privéverzameling in Zwitserland. In opdracht van de huidige eigenaar is de auto geheel in originele staat teruggebracht. De auto heeft nog zijn originele motor, assen en ook de tank, die het achterste deel van de carrosserie vormt, is nog origineel. De waarde van deze Alfa Romeo wordt ges chat tussen de zeven en negen miljoen euro.

De winnaars in Essen:
Best of Show: Alfa Romeo 8C 2300 Monza 1931
Limousine: Facel Vega Excellence 1959
Coupé: Delahaye 135 M Ghia Aigle 1949
Cabriolet: Lagonda V12 DHC 1939
Beste ongerestaureerde auto: Alfa Romeo 2500 S 1948

Eervolle vermelding: Tempo Matador 1951

Noot voor de redactie,