Algemene omroepvereniging AVRO

PERSBERICHT

Hilversum, 07-04-2011

OPIUM RADIO OVER ARRESTATIE CHINESE KUNSTENAAR AI WEIWEI

Zaterdag 11 april is Cees Hendrikse te gast in AVRO's cultuurmagazine Opium. Deze verzamelaar van Chinese kunst kent Ai Weiwei persoonlijk en praat met Hans Smit over de arrestatie van de Chinese kunstenaar. Zij gaan in gesprek over de betekenis van Weiwei als kunstenaar en het klimaat voor kunstenaars in China. Daarnaast in Opium komen de volgende onderwerpen aan de orde:

· Film- en theatermaker Alex van Warmerdam over zijn nieuwe voorstelling 'Bij het kanaal links', een voorstelling bij het Belgische gezelschap Olympique Dramatique en De Mexicaanse Hond. De voorstelling gaat over twee blanke gezinnen die leven op voet van oorlog. Van Warmerdam maakt theatervoorstellingen en films waarin hij duistere en grimmige werelden creëert waarin de vreemdste dingen plots heel gewoon lijken. Van Warmerdam is bekend van films als 'Abel', 'De Noordelingen', en 'De laatste dagen van Emma Blank'. · Livemuziek van Alamo Race Track. Na vijf jaar is de Amsterdamse gitaarband terug met een nieuw album 'Unicorn Loves Deer'.

· Regisseur Job Gosschalk is te gast naar aanleiding van zijn debuut 'Alle Tijd'. Een film over vriendschap en liefde met in de hoofdrollen Karina Smulders en Paul de Leeuw. · TV-recensent Bert van der Veer over televisieprogramma's en de ontwikkelingen in medialand.

· Scenario- en toneelschrijver Maria Goos schreef de lunchvoorstelling 'OUMI'. Acteur Nasrdin Dchar vertelt het verhaal van zijn moeder Habiba. Een Marokkaanse vrouw die in Steenbergen terecht kwam en daar een heel ander leven tegemoet ging. 'OUMI' is een samenwerking tussen Nasrdin Dchar, Maria Goos en Jaap Spijkers en is ontstaan tijdens de voorstelling 'De geschiedenis van de familie Avenier'. · De 13-jarige Gideon Tazelaar is een zeer talentvolle saxofonist. 'Een jongen met een scherp gehoor en een harmonisch improvisatietalent' aldus zijn docent aan de vooropleiding van het Rotterdamse conservatorium. Zaterdag is Gideon te horen in de rubriek 'De 80 seconden van....'. · De virtuele vitrine van Nelly Frijda.

· De wekelijkse bijdrage van Cornald Maas.

Presentatie: Hans Smit
Opiumuitzendingen zijn ook te beluisteren via opium.avro.nl.