Universiteit van Amsterdam

Karel van der Toorn reikt nieuwe bul uit aan transgender Justus Eisfeld

UvA-alumnus Justus Eisfeld ontving op woensdag 6 april in New York uit handen van Karel van der Toorn, bestuursvoorzitter van de UvA, een nieuwe doctoraalbul. Eisfeld onderging na zijn afstuderen een geslachtsverandering. Hij verzocht de UvA daarom om een nieuwe bul met daarop zijn nieuwe naam. Foto: Richard Koek
Van der Toorn was in New York als onderdeel van een werkbezoek aan de Verenigde Staten en greep daarbij de gelegenheid aan om Eisfeld zijn nieuwe bul persoonlijk te overhandigen. Eisfeld woont en werkt sinds 2009 in New York. Hij is mededirecteur van Global Action for Trans* Equality, een internationale transgender-mensenrechtenorganisatie. Eisfeld is zeer verheugd met zijn nieuwe bul: 'Met deze zaak wordt duidelijk dat transgendermensen recht hebben op privacy, ook bijvoorbeeld als wij een diploma aan een werkgever willen voorleggen'. Eisfeld studeerde af als vrouw aan de UvA en onderging daarna een geslachtsverandering. Hij verzocht de UvA om hem een nieuwe doctoraalbul te geven met zijn nieuwe naam erop. De UvA stond positief tegenover dit verzoek, maar vond de Wet Hoger Onderwijs op haar pad. Hierin staat dat aan iedere afgestudeerde slechts eenmaal de bul mag worden uitgegeven. Eind november oordeelde de Commissie Gelijke Behandeling dat de UvA ten onrechte geen nieuwe bul uitreikte aan Eisfeld. Minister Marja van Bijsterveldt van OCW liet vervolgens weten dat de interpretatie van de wet door haar ministerie te strikt was en dat onderwijsinstellingen een nieuw diploma mogen uitgeven aan mensen die een geslachtsverandering hebben ondergaan.
Door de principe-uitspraak in Eisfelds zaak hebben alle transgendermensen in Nederland nu recht op een nieuw diploma. Eisfeld: 'Zonder mijn studie Vrouwenstudies en Politicologie aan de UvA had ik nooit beseft dat het recht aan mijn kant stond. En ik ben blij dat de UvA nu vierkant achter mij staat'.



Universiteit van Amsterdam