GroenLinks Rotterdam

P E R S B E R I C H T

Rotterdam tegen verhoging maximumsnelheid A20

Rotterdam, 7 april 2011

Rotterdam is tegen het voornemen van Minister Schultz van Haegen om de maximumsnelheid op de A20 te verhogen van 80 naar 100 kilometer per uur. Een meerderheid van de gemeenteraad schaarde zich vandaag achter een motie van GroenLinks die zich uitspreekt tegen een snelheidsverhoging. De gemeenteraad vreest verslechtering van de luchtkwaliteit.

Volgens de indiener van de motie, GroenLinks-fractievoorzitter Arno Bonte, gaat de minister te makkelijk voorbij aan de gevolgen voor omwonenden als de maximumsnelheid wordt verhoogd. 'Vanuit een tekentafel op een ministerie in Den Haag is het makkelijk bedacht. Maar de minister vergeet dat de A20 de bebouwde kom van Rotterdam doorklieft. In de keuze tussen een paar seconden tijdswinst op de snelweg en de gezondheid van bewoners, kiest Rotterdam voor de bewoners.'

Vijf jaar geleden werd de maximumsnelheid op de A20 juist verlaagd om de luchtkwaliteit te verbeteren. Volgens metingen is de uitstoot van fijn stof sindsdien 9 procent lager en die van stikstofoxide is zelfs met dertig procent verminderd.

Milieudienst DCMR liet vorige week weten te verwachten dat de luchtkwaliteit weer verslechtert als de maximumsnelheid wordt verhoogd. Het aantal ongevallen zal dan naar verwachting met tien tot dertig procent toenemen en het geluidsniveau voor omwonenden neemt met ongeveer twee decibel toe.


-------------------------------




GroenLinks Rotterdam