Gemeente Leeuwarden

Gemeente zet zich in voor energiebesparing bij supermarkten

Toezichthouders van de gemeente Leeuwarden hebben het afgelopen jaar extra energie gestoken in energiebesparing bij supermarkten. Meer dan 30 supermarkten zijn bezocht om te kijken of er energie te besparen valt. Door permanent afgedekte koel- en vriesmeubelen te gebruiken kunnen supermarkten fors besparen. Andere besparende maatregelen zijn bijvoorbeeld het toepassen van energiezuinige verlichting en het verbeteren van de efficiëntie van de koelapparatuur.

Hoewel de meeste supermarkten al bezig zijn met energiebesparende maatregelen kan er vaak nog veel worden verbeterd. Door de bemoeienis van de gemeente kan het toepassen van energiebesparende maatregelen worden versneld. Bij veel supermarkten is geconstateerd dat er nog energie viel te besparen door 'good housekeeping'. Hieronder kan worden verstaan het op de juiste manier inladen van de koelers en vriezers en het tijdig vervangen van rubbers voor de afsluiting van de koelapparatuur.

Onlangs is de gemeente Leeuwarden ook aangesloten bij het convenant 'Energiebesparing bij supermarkten'. Aan dit convenant kunnen zowel bedrijven als gemeenten deelnemen. Deelnemende bedrijven verplichten zich tot het uitvoeren van energiebesparende maatregelen binnen de termijnen die zijn genoemd in het convenant. Deze ondernemingen zorgen hiermee voor een aanzienlijke energiebesparing.