CDA


Van Toorenburg: Deelname grootschalig DNA-onderzoek verplichten

donderdag 7 april 2011

Bij grootschalige DNA-onderzoeken moeten mensen onder omstandigheden verplicht kunnen worden hun DNA af te staan. CDA-kamerlid Madeleine van Toorenburg heeft dat bepleit. Volgens haar gebeurt het nog te vaak dat bijvoorbeeld grote zedenzaken jarenlang onopgelost blijven, omdat een kleine groep mensen weigert mee te werken aan het DNA-onderzoek. In landen om ons heen worden inmiddels ook mensen die nog niet strikt verdacht zijn, onder omstandigheden verplicht mee te werken aan DNA-onderzoek. Wel vindt Van Toorenburg het van groot belang dat er strikte voorwaarden worden gesteld.

Zo moet worden verzekerd dat het DNA-materiaal na opheldering van de zaak direct wordt vernietigd. âDit materiaal mag nooit worden opgeslagen in een databankâ, aldus de CDAâster. âDat zou veel te ver gaan en ingaan tegen het recht op privacy van iedere Nederlander.â Ook mag alleen de rechter-commissaris beslissen dat het nodig is voor de zaak dat er een verplichting wordt opgelegd. Verplichte deelname zou alleen bij de zwaarste delicten moeten gelden. âBijvoorbeeld bij het oplossen van een zedenzaak, gecombineerd met moord. Het is voor het CDA onverteerbaar dat daders jarenlang uit het zicht blijven van politie en justitie omdat zij weigeren DNA af te staan. Het belang van slachtoffers om duidelijkheid te krijgen, moet de boventoon voeren. Bovendien moeten mensen die tot dergelijke delicten in staat zijn, zo snel mogelijk worden opgepakt. Dat is ook in het belang van de samenleving.â

Staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) heeft aangegeven de mogelijkheden voor gedwongen meewerking te gaan onderzoeken.