GroenLinks kerncentrales Grote tekst

Europarlement niet eens over veiligheid kerncentrales

Donderdag 7 april 2011, 20:42u - Bas Eickhout


Europarlement niet eens over veiligheid kerncentrales

Het Europees Parlement is het donderdag niet eens geworden over een standpunt rond de veiligheid van kernenergie. De Europese Groenen pleiten al jaren voor het uitfaseren van kernenergie omdat de risico's onaanvaardbaar zijn en alternatieven ruimschoots voorhanden zijn. De Groenen hadden een amendement ingediend om op termijn alle kerncentrales te sluiten, maar dat heeft het helaas niet gehaald. Daarom zal ook GroenLinks-Europarlementariƫr Bas Eickhout op 16 april meedoen aan de manifestatie tegen kernenergie op de Dam in Amsterdam.

Eickhout: "Voorstanders van kernenergie beweren dat de kans op een ongeluk eens in de 10.000 jaar is. Dat is een mooie theorie, maar in de praktijk blijkt het eens in de vijfentwintig jaar. Dat is onaanvaardbaar."

Veiligheidsrisico's

De kernramp in Fukushima toont aan dat er altijd veiligheidsrisico's kleven aan kerncentrales en dat de gevolgen van een ramp dramatisch groot zijn. "Terwijl het technisch en economisch haalbaar is om over veertig jaar onze stroom volledig duurzaam op te wekken met behulp van de zon, wind, aardwarmte, water en biomassa, lijkt de lobby voor kernenergie vooralsnog aan de winnende hand," zegt Eickhout.

De ramp met de kernreactors in Fukushima heeft de discussie over de veiligheid van de 143 kernreactors in de Europese Unie aangewakkerd. Europa voert daarom 'stresstests' uit om te kijken hoe veilig deze kerncentrales zijn. Met het wegstemmen van de resolutie is de wens van de Groenen om de stresstests door onafhankelijke experts uit te voeren ook weggestemd.

Eickhout: "Kernreactors die de test niet halen moeten zo snel mogelijk gesloten worden. De oudste en meest gevaarlijke kerncentrales moeten wat ons betreft sowieso onmiddellijk gesloten worden."