Gemeente Breda

Gemeente onderzoekt belangstelling voor buurtpreventie in deel van Kievitsloop

Vorig jaar is de Gemeente Breda samen met de politie en Surplus Welzijn gestart met het opzetten van buurtpreventie, onder andere in Breda-Noord, in Prinsenbeek en in vijf andere buurten in de Haagse Beemden. De Gemeente wil ook in de straten Middenerf, Buitenerf en een deel van Cannaertserf in Kievietsloop buurtpreventie invoeren, maar zij wil eerst weten of er bij de buurtbewoners belangstelling bestaat voor een dergelijk initiatief. De buurtbewoners kunnen hun belangstelling via e-mail of telefonisch kenbaar maken bij Surplus Welzijn, die het project buurtpreventie uitvoert.

Wat is buurtpreventie?
Buurtpreventie in de Haagse Beemden maakt deel uit van het Wijkimpulsplan Haagse Beemden 2009-2011 en wordt ingezet om overlast en criminaliteit terug te dringen en de leefbaarheid in buurten te verhogen. Bij buurtpreventie werken buurtbewoners nauw samen met gemeente, politie, de woningcorporaties en Surplus Welzijn. In de Haagse Beemden is ook de wijkraad Bekom nauw betrokken bij het project.

Waarom buurtpreventie?
Buurtpreventie is heel succesvol. Uit cijfers van de politie blijkt bijvoorbeeld dat het aantal woninginbraken in buurtpreventiegebieden in vergelijking met de jaren ervoor sterk is gedaald. Een goede reden voor de gemeente om ook in een deel van Kievitsloop buurtpreventie in te voeren. Als de buurtbewoners belangstelling hebben, kan het project snel van start gaan, wellicht al in mei. Via een Breda bericht worden de buurtbewoners dan uitgenodigd voor de startbijeenkomst.

Wat kunt u doen?
U kunt helpen om overlast en criminaliteit in uw buurt tegen te gaan. Niet alleen door waakzaam te zijn, maar ook door problemen die in de buurt spelen te melden bij straatcontactpersonen. Deze personen vormen in uw straat de schakel tussen bewoners en de genoemde partners: gemeente, politie, de betreffende woningcorporatie en Surplus Welzijn. Iedere straat die bij buurtpreventie is aangesloten, heeft minimaal een eigen straatcontactpersoon. Deze persoon voert regelmatig overleg met de partners, stelt problemen aan de orde en draagt initiatieven aan om de veiligheid en leefbaarheid in de buurt te verbeteren.

U kunt uw belangstelling melden
Wilt u dat buurtpreventie in uw straat van start gaat en wilt u hier mogelijk actief aan deelnemen, stuur dan vóór 18 april aanstaande een e-mailbericht naar buurtpreventiebreda@surpluswelzijn.nl (onder vermelding buurtpreventie Kievitsloop) of neem telefonisch contact op met de sociaal makelaar van Surplus Welzijn, heer Chris Aarts, tel. 06 39 54 51 10.