Unieke wedstrijd over het duurzaam verwarmen van een kerk:Holy Warming


Hoe verwarm je een kerk op een duurzame manier? Nudge pakt het probleem aan en organiseert Holy Warming, een wedstrijd rond het bedenken van een duurzame, innovatieve oplossing voor het duurzaam verwarmen van een monumentaal gebouw.

HAARLEM, 20110402 -- In de St. Bavo Kathedraal komt op 7 april een divers gezelschap samen: kandidaten voor de kick off meeting van de wedstrijd Holy Warming; oftewel hoe verwarm ik een monumentaal gebouw op duurzame wijze. Tot 10 juni 18:00 uur kunnen universiteiten, adviesbureaus, scholen, bedrijven en Willy Wortels hun plannen indienen. De inzendingen worden beoordeeld door een deskundige jury met onder meer Ruud Lubbers en Anne-Marie Rakhorst. Op 23 juni wordt het winnende plan bekend gemaakt tijdens NudgeLive en ontvangt de winnaar vijfduizend euro.

Holy Warming

Hoe verwarm je een kerk op een duurzame manier? Een probleem waar veel beheerders van grote kerken en monumentale panden tegenaan lopen. Nudge pakt het probleem aan en organiseert Holy Warming, een wedstrijd rond het bedenken van een duurzame, innovatieve oplossing.

In de winter is het – ondanks het stoken - in de meeste kerken erg koud. De Sint Bavo Kathedraal aan de Leidsevaart in Haarlem is onlangs begonnen met een grootscheepse restauratie van de kerk. Echter, een belangrijk onderdeel moet nog worden ingevuld en dat is de verwarming. Hoog tijd voor een goede oplossing!

Ergens verstopt onderin de gewelven van de Sint Bavo staat nu nog een oude olie-kachel. Deze wordt op donderdag al aangezet om op zondag – in de winter – een temperatuur van slechts 12 °C te bereiken. Op zondagochtend gaat na de mis de kachel weer uit. Drie dagen stoken voor een dienst op zaterdagavond en een mis van twee uur op zondag. Dat moet toch beter kunnen?

De wedstrijd

Nudge vraagt universiteiten, hogescholen, bedrijven, uitvinders en alle anderen om een innovatief duurzaam technisch concept te ontwerpen voor het verwarmen van de Sint Bavo in Haarlem. De inschrijving is geopend voor iedereen van 18 jaar en ouder.

De winnaar van Holy Warming ontvangt een oorkonde en een geldbedrag van € 5.000,-. Maar misschien nog wel belangrijker is dat de wedstrijd als doel heeft dat het winnende idee ook echt zal worden toegepast in de Sint Bavo. En misschien uiteindelijk wel in de vele andere monumentale panden die Nederland rijk is.

De Kick off

Noteer in je agenda! Op 7 april aanstaande zal de kick-off van Holy Warming, met betrokkenen en geïnteresseerden, plaats vinden van 15.00 tot 18.00 in de Sint Bavo aan de Leidsevaart in Haarlem (Let op: deur is open vanaf 14.00 uur en het is niet de Bavo aan de Grote Markt, maar aan de Leidsevaart).





Nudge