Promotietour ambachtelijke beroepen

25/01/2011 10:23

Keijzer Communicatie BV

Het ambacht komt naar je toe!

Ter promotie van de Week van het Ambacht toert het Hoofdbedrijfschap Ambachten met een 'gepimpte' retro-Volkswagenbus door heel Nederland. De bus bezoekt in februari en maart diverse scholen. Tijdens de tour worden ambachtelijke beroepen op een ludieke wijze gepromoot. Met een quiz, filmpjes waarin leerlingen zelf de hoofdrol spelen en een prijsvraag worden leerlingen uitgedaagd op zoek te gaan naar hun eigen ambachtelijke talent.

Per school zijn er in totaal twee sessies voor eerste- en tweedejaars (vmbo-)leerlingen. Bij de laatste school die de bus op een dag aandoet, wordt ook een inhoudelijke bijeenkomst voor docenten, decanen en schoolleiding uit de hele regio georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomst presenteren branchespecialisten de verschillende mogelijkheden van werken en leren in het ambacht.

Week van het Ambacht

Van 8 t/m 16 april vindt de vijfde editie van de Week van het Ambacht plaats. Er worden grote events georganiseerd in de regio's Haaglanden, Utrecht/Lek-IJssel, Twente, Drenthe, Eindhoven en Zuid-Holland Zuid. Dit zijn tevens de regio's waar de ambachtentour gaat rijden. Daarnaast zijn er door het hele land activiteiten, zoals de mogelijkheid om bedrijven te bezoeken. Tijdens de events kunnen bezoekers kennismaken met tientallen ambachtelijke beroepen en informatie krijgen over opleidingen. De aanwezige vakmensen vertellen er alles over. Bezoekers kunnen er ook van alles zien, doen en beleven.

Data:


- Regio Haaglanden: 8 april 2011, KYOCERA (ADO) Stadion, Den Haag


- Regio Utrecht/Lek-IJssel: 11 april 2011, Heidehal, Nieuwegein


- Regio Twente: 12 april 2011, De Gieterij, Hengelo


- Regio Drenthe: 13 april 2011, Congrescentrum De Tamboer, Hoogeveen


- Regio Eindhoven: 14 april 2011, Het Klokgebouw, Eindhoven


- Regio Zuid-Holland Zuid: 15 april 2011, Dordrecht (locatie volgt)

Toenemende vraag naar vakmensen

Met 250.000 bedrijven en circa 1.000.000 vakmensen, is de ambachtseconomie goed voor meer dan 127 miljard euro omzet, ofwel 9% van het Bruto Nationaal Product. Instroombevordering is noodzakelijk voor de ambachtseconomie. Door uitstroom van ervaren, vaak onmisbare vakmensen (vergrijzing) en omdat de groep opvolgers steeds kleiner wordt (ontgroening), zijn er volop kansen voor een carrière in het ambacht.

De Ambachtentour is een nieuw initiatief dat in aanvulling op de Week van het Ambacht ertoe bij moet dragen dat meer mensen - jong en oud - voor een ambacht kiezen. Het begrip ambacht staat voor diverse uiteenlopende boeiende beroepen: van kapper, meubelmaker, slager/traiteur tot opticien, dakdekker of orthopedisch schoenmaker.

De 'Ambachtentour' is een initiatief van het Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA). De 'Week van het Ambacht' is een initiatief van het HBA en UWV WERKbedrijf met Servicepunt Ambachten waarin het Bedrijfschap Afbouw participeert. Het HBA staat voor de belangen van de ondernemers en werknemers die hun brood verdienen met vakkundig handwerk. Tientallen ambachtelijke branches zijn bij het HBA aangesloten. Het Servicepunt Ambachten is een informatiepunt binnen de Werkpleinen. Zij geven voorlichting over ambachtelijke beroepen, opleidingen, ondernemerschap en werkgelegenheid.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.weekvanhetambacht.nl