Gemeente Purmerend

Nieuws B en W 2011-03-29

31 maart 2011

Project De Speelkraam wint prijs
Vrijdag 8 april krijgt Speeltuinvereniging De Speelkraam de leefbaarheidprijs uitgereikt van de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij.
Voor de twaalfde keer organiseert de Heidemaatschappij de wedstrijd 'Kern met Pit'. Bij deze wedstrijd worden bewonersgroepen uitgenodigd hun directe leefomgeving eigenhandig te verbeteren. Speeltuinvereniging De Speelkraam krijg het predicaat Kern met Pit uitgereikt voor het initiatief om een stadsspeeltuin te realiseren in Purmerend. Een belangrijk doel bij de uitwerking van de plannen van de vereniging, is dat de speeltuin een ontmoetingsplek wordt voor jong en oud in een uitdagende en veilige omgeving. Verschillende doelgroepen worden bij het ontwerp van de speeltuin betrokken. De stadsspeeltuin moet in het Leeghwaterpark een plaats gaan krijgen.
De prijsuitreiking is in het provinciehuis van Noord-Holland in Haarlem op 8 april tussen 14.00 en 16.30 uur.

Evaluatie Koemarkt
De gemeente heeft de nieuwe Koemarkt geëvalueerd met inwoners en ondernemers. Bij de herinrichting destijds was een aantal voorwaarden geformuleerd waar de nieuwe Koemarkt aan moest voldoen. Zo moest het plein autovrij worden en centrale betekenis krijgen als horeca-, evenementen- en marktplein.
Belangrijkste uitkomsten uit het evaluatieonderzoek zijn;
* driekwart van de ondervraagden is tevreden over het plein en waardeert de Koemarkt met rapportcijfers tussen 7,1 en 7,4;
* de veiligheid op het plein is beter geworden sinds de nieuwe inrichting en zowel inwoners als ondernemers geven een voldoende voor het schoonhouden;

* in hoeverre de nieuwe Koemarkt heeft geleid tot winstverhoging, wordt uiteenlopend geantwoord. 7 ondernemers geven aan een betere omzet te hebben, 9 ondernemers beantwoorden deze vraag neutraal (winst noch verlies) en 2 ondernemers spreken van een winstdaling.
* de terrassen krijgen een gemiddeld rapportcijfer van 7,4;
* ook blijkt dat ondernemers en Purmerenders een uiteenlopende mening hebben over wel (ondernemers zijn vóór), of niet terrasafscheidingen. Beide groepen geven aan geen behoefte te hebben aan openstellen van de zomerterrassen gedurende het hele jaar;

* over de precario zijn de ondernemers niet tevreden. Een groot deel van hen geeft aan dat de hoogte doorslaggevend is geweest om geen zomerterras te plaatsen;

* inwoners en ondernemers geven aan dat de Koemarkt wat hen betreft geschikt is voor evenementen en een overgrote meerderheid van de ondernemers is blij met de verplaatsing van de warenmarkt op dinsdag naar de Koemarkt.

* naar aanleiding van een verzoek van de raad komt het college met een voorstel voor extra openbare zitgelegenheid op de Koemarkt.

De gemeente heeft de onderzoeksresultaten besproken met de ondernemers van de Koemarkt en tijdens die bijeenkomst afspraken gemaakt over acties voor de toekomst. Het college neemt kennis van de rapporten en actielijst en stuurt deze ter kennisneming naar de gemeenteraad.

Jaarrekening 2010
Ieder jaar verantwoordt het college het gevoerde beleid en de financiële resultaten over het voorgaande jaar richting de raad. Dit gebeurt door middel van de programmarekening.
In 2010 heeft ook Purmerend gemerkt dat de gevolgen van de kredietcrisis doorwerken naar de inwoners, bedrijven en gemeente zelf. Zo zijn bijvoorbeeld de bijstandskosten flink gestegen doordat meer mensen bijstand nodig hebben en is het aantal verleende bouwvergunningen (en daarmee inkomsten) sterk gedaald. Daarom heeft de raad in het najaar 2010, bij het vaststellen van de begroting 2011-2014, besluiten genomen waarmee een gezonde financiële toekomst van de stad kan worden bereikt.
In 2010 is begonnen met de bezuinigingen en een andere manier van werken. Meer soberheid en doelmatigheid spelen hierbij een belangrijke rol.
De programmarekening 2010 heeft dit jaar een licht voordelig saldo van 338.705 euro. Het college stelt de raad voor dit bedrag toe te voegen aan de algemene reserve.
Op 29 maart is de programmarekening 2010 besproken in het college. Op 31 maart wordt het eerste concept aangeboden aan de auditcommissie en vervolgens wordt de programmarekening 28 mei besproken en vastgesteld door de raad.