Rechtbank Zutphen


Met Recht Bank komt gekapte boom weer âthuisâ

Vrijdag 8 april onthulling beeld Merle Bouwmeester (13) bij rechtbank Zutphen. Maandenlang heeft Merle er keihard aan gewerkt. Beitelen, gutsen, snijden alles was nodig voor een mooi beeld voor de rechtbank Zutphen. Vrijdag 8 april om 14.30 uur onthult wethouder van Cultuur H. La Rose haar nieuwe beeld Recht Bank in de binnentuin van het gerechtsgebouw. Mr. J.B. de Groot, president van de rechtbank Zutphen ontvangt Merle, de wethouder en andere gasten in het gerechtsgebouw. Tijdens de korte ceremonie spreekt ook Jona Dekker, cultuurjournaliste en talentscout Aâdamse Kunststichting.

Teruggeven
Een aantal jaren geleden zijn er grote essen gekapt op het terrein van het gerechtsgebouw. Dit was helaas nodig met het oog op ouderdomsgebreken. Beeldhouwer Marco Mout (48) en zijn jonge leerlinge Merle Bouwmeester (13) zijn de uitdaging aangegaan om er iets moois voor terug te geven. Het (natuurlijke) materiaal komt weer op de plek terug. Bezoekers van de rechtbank kunnen het beeld vanaf de loopbrug, tussen oud- en nieuwbouw, bewonderen. Tijdens kantooruren is het beeld vanaf de poort op het buitenterrein te bekijken.

Merle aan het werk tijdens Open dag rechtbank
Merle Bouwmeester aan het werk tijdens Open dag rechtbank november 2009

Merle aan het woord
âWe maakten in het atelier in de Kruittoren van een grote stam een mooi beeld voor de rechtbank. Mijn leraar Marco Mout en ik zijn druk bezig om het beeld op tijd af te krijgen voor de rechtbank van Zutphen. Het was lastig om een begin te maken, om onze ideeën weer te geven in het hout. Ook hadden we andere opdrachten die veel tijd kostten. Het is keihard hout, maar het is fijn om mee te werken. Het beeld laat zien dat het in het leven goed kan gaan, maar ook plotseling fout. Je niet aan de wet houden, een ondoordachte stommiteit; het symboliseert dat iedereen op een soms onverwacht moment met de rechtspraak in aanraking kan komen. Boven op het werk balanceren kleurige strandballen en een meisje, op de rand. Het is heel hoog dus ze kan naar beneden vallen, maar ook niet. Kettingzagen, gutsen en beitels hebben we allemaal gebruikt bij het maken van dit beeld.â

Start tijdens Open dag
Tijdens de laatste Open dag van de rechtspraak begon Merle Bouwmeester aan haar grote opdracht voor de rechtbank (zie illustratie). Eindelijk is de klus geklaard.

Over Merle
Merle heeft in de vier jaar dat ze les volgt via het 'Meester en Gezel-principe'bij Marco Mout al vele kleine en grote beeldhouwopdrachten uitgevoerd: voor Staatsbosbeheer, Gelre ziekenhuizen en de gemeente Almere. Meer informatie leest u op merlebouwmeester.nl.

Bron: Rechtbank Zutphen Datum actualiteit: 1 april 2011 Naar boven