FNV KIEM

Landelijke brainstorm voor de cultuursector

donderdag 07 april 2011

Vrijdag 8 april start KOERS KUNST - De beste ideeën voor een cultureler Nederland.

KOERS KUNST is een onafhankelijk initiatief dat oproept de mogelijkheden tot vernieuwing in de cultuursector beter te verkennen. Van april tot en met juni laat KOERS KUNST prominente deskundigen en cultuurliefhebbers hiertoe voorstellen doen. De ideeën worden verspreid via de website www.koerskunst.nl, dat tevens als publiek discussieplatform zal fungeren. De Volkskrant en de AVRO doen regelmatig verslag van de resultaten.

Waarom KOERS KUNST?
Voor het eerst in Nederland wordt er fors bezuinigd op kunst en cultuur. De komende maanden adviseert de Raad voor Cultuur over de bezuinigingen en voeren belangenverenigingen waaronder FNV KIEM en de sector hun lobby. KOERS KUNST wil tegenover de discussie over subsidie en belangen een alternatief plaatsen: een onafhankelijke, publieke zoektocht naar vernieuwing.

Het beschouwt de crisis als kans om plannen te ontwikkelen, die problemen werkelijk oplossen of kansen grijpen die nieuwe media, ondernemerschap en innovatief denken bieden. KOERS KUNST reikt deze plannen aan en wil hiermee de cultuursector en het publiek bewust maken dat voor een vitale, culturele toekomst van Nederland vernieuwing noodzakelijk is. Het publieke debat hierover hoeft volgens initiatiefnemers Johan Idema en Simon van den Berg niet saai, abstract of bureaucratisch hoeft te zijn, maar kan juist motiveren en inspireren.

Hoe werkt KOERS KUNST?
Van april tot mei opperen deskundigen hun beste ideeën voor vernieuwing van de financiering, presentatie, distributie, productie of afname van kunst en cultuur. Betrokken cultuurliefhebbers worden uitgenodigd om mee te denken. De beste ideeën worden wekelijks online verspreid via www.koerskunst.nl, zodat de cultuur-sector en een betrokken cultuurpubliek ze kan lezen én kan reageren. Daarnaast laat ook een panel van prominente deskundigen zijn licht schijnen over de voorstellen.

De website www.koerskunst.nl is reeds online en bevat een korte introductiefilm over KOERS KUNST. Vanaf vrijdag 8 april worden elke week nieuwe ideeën gepresenteerd. De Volkskrant besteed regelmatig aandacht aan de resultaten met artikelen, recensies of interviews. De AVRO volgt de ideeën op de voet in Opium radio (elke zaterdag van 14.30 tot 16.30 uur op Radio 1) en in Vrijdagmiddag Live (elke vrijdag van 14.00 tot 16.30 uur op Radio 1).