'Nutriënten Platform zoekt oplossingen voor dreigende grondstofschaars

Persbericht van Nutrienten Platform

21 partijen uit de watersector, de afvalverwerking, landbouw, sanitatie en kunstmestindustrie hebben de krachten gebundeld om oplossingen te vinden voor een nijpend probleem: een dreigend tekort aan fosfaat en andere grondstoffen die cruciaal zijn voor kunstmest en voedselvoorziening. Het Nutriënten Platform is een unieke samenwerking, waarin partijen zoals de Van Gansewinkel Groep, TermPhos, LTO Nederland en de Unie van Waterschappen voor het eerst met elkaar samenwerken. Vrijdag 8 april gaat het platform officieel van start.

Dan wordt gezamenlijk bepaald welke concrete activiteiten het Nutriënten Platform de komende tijd gaat oppakken. Voor het eerst zitten partijen die zich bezig houden met hergebruik van nutriënten aan tafel met partijen die deze nutriënten weer nodig hebben, zoals ThermPhos International en partijen uit de landbouw en de kunstmestindustrie. Een unieke en noodzakelijke samenwerking om het duurzaam gebruik van nutriënten te agenderen en versnellen.

De missie van het Nutriënten Platform is "De juiste condities creëren voor de noodzakelijke transitie naar duurzaam nutriënten gebruik". Het platform bouwt voort op de speciale positie die Nederland heeft, met haar nutriëntenoverschot, in een wereld van (toekomstige) schaarste. Door een groter besef van de noodzaak van een efficiënter gebruik en hergebruik van nutriënten, ontstaan er kansen om in Nederland ontwikkelde kennis en oplossingen breder en internationaal, ook in ontwikkelingslanden, toe te passen.

Het Nutriënten Platform komt voort uit de Nutrient Flow Task Group, een informele werkgroep die zich bezighoudt met de agendering van de aanstaande fosfaatschaarste. Mensen, planten en dieren kunnen niet zonder fosfaat. Terwijl de vraag naar fosfaat stijgt, neemt de wereldvoorraad af. Zo snel, dat het einde in zicht is. Met name voor de wereldwijde voedselproductie zouden de gevolgen enorm zijn.
---
-------------------
Het Nutriënten Platform bestaat uit:
Attero, Aqua for All, Deltares, GMB, Grontmij, HVC, KWR Watercycle Research Institute,
LTO Nederland, Netherlands Water Partnership, NMI-AGRO, Royal Cosun, SNB NV Slibverwerking Noord-Brabant, Tauw, ThermPhos, Twence, Unie van Waterschappen, UNESCO-IHE, Vereniging Kunstmest Producenten, Van Gansewinkel Groep, Waste Consultants, WUR-PRI

Links:
http://www.nutrientenplatform.nl



Razende Robot Reporter