Sint Franciscus Gasthuis


* 07 apr 2011

'Giraf' voorkomt misprikken bij kinderen

Vrijdag 8 april 2011 ontvangt het Sint Franciscus Gasthuis de Vasculuminator als cadeau van het UMC Utrecht. Het UMC Utrecht schenkt een aantal van deze apparaten aan andere ziekenhuizen om de marktintroductie ervan te vieren. Het Gasthuis in Rotterdam is het eerste ziekenhuis in Nederland dat de Giraf krijgt en kan gaan gebruiken.

Veel kinderen zijn bang voor het prikken van bloed of een infuus. Het gaat soms mis en dan moet er nog een keer worden geprikt. Dat is vervelend voor het kind en zijn of haar ouders. Bovendien vergroot dat de kans op blauwe plekken en complicaties. Professor Ruud Verdaasdonk ontwikkelde in het UMC Utrecht het apparaat, waardoor misprikken bijna niet meer voorkomt.

Vasculuminator

Het lange en dunne apparaat is door de kinderen al snel omgedoopt tot de Giraf. De orginele naam is is afkomstig van het woord vasculair (ader) en Luminator, dat staat voor verlichten. Het is dus een apparaat dat de aderen verlicht. De VascuLuminator gebruikt een LED-lamp met infrarood licht, dat door de hand heen schijnt en de bloedvaten zichtbaar maakt op een scherm. Met die informatie weet de arts precies waar hij moet prikken. Professor Ruud Verdaasdonk kwam op het idee van de Giraf omdat zijn zoontje Alexander vaak misgeprikt werd. Dit kwam door zijn donkere huid. Vooral bij mollige babys en kinderen met een donkere huid zijn de bloedvaten lastig te zien, met als gevolg dat er vaak mis geprikt wordt.

In één keer raak

Onderzoek toonde aan dat door het gebruik van de VascuLuminator het percentage misprikken is gedaald van 13 naar 2%. Het is bovendien efficiënter, omdat de arts minder tijd nodig heeft om het vaak bange kind in één keer goed te prikken. De VascuLuminator is een uitvinding vanuit het UMC Utrecht en is ontwikkeld door Pontes Medical, een nieuw samenwerkingsverband van de academische centra AMC, UMC Utrecht en VUmc op het gebied van praktische innovaties in de zorg. De VascuLuminator is het eerste product.