Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)


LUMC coördineert Europees onderzoek Clostridium difficile

Publicatiedatum: 8 april 2011 | PERSBERICHT
Aandachtsgebieden: Patiënt en zorg, Research

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) krijgt een leidende rol in Europa bij het coördineren van een netwerk dat infecties met Clostridium difficile gaat registeren en monitoren. De European Centre for Disease Prevention and Control in Zweden stelt hiervoor bijna een half miljoen euro beschikbaar.

Het LUMC krijgt de leidende functie bij het coördineren van een Europees project naar Clostridium difficile-infecties mede vanwege een recent afgerond Europees surveillance onderzoek dat gepubliceerd is in The Lancet (1 januari 2011) en de ervaringen met Clostridium difficile van het Nationaal Referentielaboratorium, een samenwerkingsverband van het LUMC en het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM. De darmbacterie veroorzaakt diarree en zorgt regelmatig voor uitbraken in ziekenhuizen. Bepaalde stammen van de bacterie veroorzaken ernstiger ziekteverschijnselen.

"We streven ernaar dat alle Europese landen een uniform surveillance systeem voor deze bacterie oprichten en dat op Europees niveau rapporteren. Dan kunnen we aan de bel trekken als we veranderingen zien, bijvoorbeeld als er een nieuwe stam opduikt en het klinisch beeld of de epidemiologie verandert", zegt dr. Ed Kuijper, arts-microbioloog in het LUMC. "De relatie met de Clostridium difficile-infecties bij dieren proberen we ook in dit netwerk aandacht te geven . We zijn nu bezig de infrastructuur op te zetten met trainingsmodules voor onze Europese partners."