Provincie Noord-Holland

Innovatief Noord-Hollands plan voor stikstofaanpak

08 april 2011 -

Geen stijging van stikstofuitstoot en toch uitbreidingsmogelijkheden voor agrariërs. Dat hopen de provincie Noord-Holland en de agrarische sector te bereiken met een gezamenlijke aanpak van de stikstofproblematiek in natuurgebieden.

De provincie Noord-Holland, LTO-Noord en agrarische natuurverenigingen uit Laag Holland en de Gooi en Vechtstreek ondertekenden op 7 april een intentieverklaring waarmee zij afspreken voor 1 september de haalbaarheid van een gezamenlijke aanpak te onderzoeken.

Gebiedsgerichte aanpak
Het betreft de stikstofuitstoot in Natura 2000 gebieden in het Noord-Hollandse deel van het Groene Hart en in Laag Holland. De agrarische sector en de provincie Noord-Holland zien hier mogelijkheden voor een gebiedsgerichte aanpak. Het plan is dat de agrarische sector zorgt voor een extra daling (ten opzichte van de landelijke daling) van de uitstoot van stikstof. Daardoor ontstaan uitbreidingsmogelijkheden voor boerenbedrijven. De provincie zorgt er dan voor dat de regelgeving voor agrarische bedrijven die willen uitbreiden eenvoudiger wordt. In overleg met gedeputeerde Bart Heller van de provincie Noord-Holland komen de LTO-Noord en de agrarische natuurverenigingen Water, Land & Dijken, Vechtvallei en landschap Noorderpark met een collectieve gebiedsaanpak voor het verminderen van de uitstoot van stikstof.

Voordelen voor de natuur en voor de boeren
Hans Ghijsels (LTO-Noord): "Wat we willen gaan doen is revolutionair. De agrarische sector neemt zijn verantwoordelijkheid en ook natuurbeschermingsorganisaties en waterschappen kunnen zich vinden in de aanpak." Volgens Joke Stoop van de agrarische natuurvereniging Water, Land & Dijken biedt de aanpak voordelen voor de natuur: "In Laag Holland hebben de boeren vaak een rol bij het beheer van de Natura 2000 gebieden die beschermd moeten worden. En ook al neemt de laatste jaren de ammoniakuitstoot verder af, toch zet de regelgeving de bedrijven op slot, terwijl bedrijfsontwikkeling juist nodig is om alle grond en natuur te beheren." Gedeputeerde Bart Heller is hoopvol: "Als het lukt, biedt de nieuwe aanpak voordelen voor de natuur en voor boerenbedrijven."

Natura 2000 en stikstof
Natura 2000 is een netwerk van beschermde natuurgebieden in de Europese Unie. Die bescherming is nodig om te voorkomen dat nog meer dieren en planten uitsterven. In Noord-Holland moet in vrijwel alle Natura 2000 gebieden in de Gooi en Vechtstreek en in Laag Holland de hoeveelheid stikstof omlaag. Door de te hoge hoeveelheid stikstof in de lucht worden de bijzondere planten verdrongen door algemene plantensoorten.

Stikstof is landelijk probleem
De minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (vroeger LNV) heeft de provincies gevraagd welke mogelijkheden zij zien voor provinciaal stikstofbeleid. Gedeputeerde Heller heeft de minister van EL&I daarop namens Gedeputeerde Staten laten weten dat landelijk beleid verreweg het grootste deel van de oplossing moet bieden, omdat bijna driekwart van de stikstof in de lucht niet uit de provincie zelf afkomstig is. Gedeputeerde Heller zag wel mogelijkheden voor een regionale aanpak waarbij de agrarische sector zijn eigen ruimte voor ontwikkeling creëert door de stikstofbelasting terug te brengen.
---